Έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την πολιτική και τη συμπεριφορά της Άγκυρας, είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε», για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η αξιολόγηση είναι αρνητική: Η Τουρκία δεν δέχθηκε το χέρι που της προσφέραμε
Ο Μισέλ σε αυστηρό ύφος τόνισε ότι «διαμορφώσαμε μια θετική ατζέντα, τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της επιθετικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε».
? LIVE NOW – press conference: “Taking stock of the past year and looking forward to future challenges” https://t.co/OSStth6ml3
— Charles Michel (@eucopresident) December 4, 2020
Να σταματήσουν οι προκλήσεις
Ο Βέλγος πολιτικός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πρέπει να σταματήσει» και κάλεσε την Τουρκία να «σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική», σχολιάζοντας τις «μανούβρες» της Άγκυρας, η οποία απέσυρε το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» από το Αιγαίο και ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμη να αρχίσει διάλογο με την Αθήνα, την οποία και κατηγορεί ότι «πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει χρησιμοποιώντας μια στρατηγική λοιδορίας».
Επιθυμούμε ομαλότητα
Ο Μισέλ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί ομαλές σχέσεις με την Τουρκία και ότι στο πλαίσιο αυτό μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των διεθνών οργάνων, προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων και η στάση της θα αξιολογηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Σε αντίθεση με τη Γερμανία
Οι δηλώσεις Μισέλ μοιάζουν να έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας, η οποία, μαζί με άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουν να μην επιθυμούν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Άγκυρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ένωσης.