Χάνεται ο “χρυσός” τζίρος των Χριστουγέννων - Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ύφεσης

Εν μέσω πανδημίας, χάνεται δυστυχώς φέτος,  ο “χρυσός” τζίρος των Χριστουγέννων, καθώς η αγορά δεν θα ανοίξει τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ενώ την ίδιαστιγμή, η νυχτερινή διασκέδαση και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά έως ότου ξεκινήσει ο εμβολιασμός, όπως ξεκαθάρισε χθες Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ύφεσης του τρίτου τριμήνου προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα τόσο για το ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο lockdown.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το ύψος της ύφεσης φέτος, η οποία σύμφωνα με τον προϋπολογισμό εκτιμάται στο 10,5%.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α΄6μηνο η ύφεση διαμορφώθηκε στο 7,9%.

Στο μεταξύ, βασικός στόχος της κυβέρνησης όλη αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, είναι να παρέχεται ρευστότητα. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχει αποδειχθεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας. Ωστόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο Δεκέμβριο με αρκετές φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες δεν αναστέλλονται, όπως

  • Ο φόρος εισοδήματος (400 εκατ. ευρώ)
  • ΕΝΦΙΑ (425 εκατ. ευρώ)
  • Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (400 εκατ. ευρώ)

Και όλα αυτά, σε συνδυασμό βέβαια, με την καταβολή δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας: Το ΑΕΠ αυξήθηκε στο Γ’ τρίμηνο, αλλά σε ετήσια βάση η ύφεση φθάνει το 11,7%

Αντέδρασε η οικονομία της Ελλάδας στη μεγάλη συρρίκνωση του 2ου τριμήνου του 2020 και παρουσίασε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο του 2020.