Ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι εξηγεί γιατί είναι πρόθυμος να κάνει το εμβόλιο της Pfizer

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να κάνει το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την Pfizer, αν αυτό εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του προς τη συγκεκριμένη  εταιρεία και τον κυβερνητικό οργανισμό.

Μιλώντας  στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, στο ερώτημα  εάν θα έκανε το εμβόλιο, ο Φάουτσι απάντησε: «Θα κοιτάξω τα δεδομένα, όμως εμπιστεύομαι την Pfizer. Εμπιστεύομαι την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Είναι συνάδελφοί μου εδώ και δεκαετίες, επιστήμονες καριέρας. Εάν κοιτάξουν αυτά τα δεδομένα και πουν ότι είναι αξιόπιστα, ας προχωρήσουμε στην έγκρισή του, σας υπόσχομαι ότι θα κάνω το εμβόλιο και θα συστήσω στην οικογένειά μου να το κάνει».

Εξαιρετική είδηση ότι το εμβόλιο της Pfizer αποδείχθηκε αποτελεσματικό

Σημειώνεται ότι ο ανώτατος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, είχε χαρακτηρίσει εξαιρετική την είδηση ότι το εμβόλιο της Pfizer αποδείχθηκε κατά 90% αποτελεσματικό, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε μάλιστα ότι η ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να έχει «τεράστια επίδραση» σε οτιδήποτε κάνουμε αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna, σημειώνοντας πως ενδεχομένως να έχει παρόμοια αποτελέσματα, καθώς βασίζεται επίσης στην τεχνολογία mRNA.

Οι αμφιβολίες της επιστημονικής κοινότητας για το εμβόλιο της Pfizer

Αρκετοί είναι ωστόσο οι επιστήμονες που διατηρούν ακόμη ορισμένες επιφυλάξεις, καθώς παραμένουν ερωτήματα και αμφιβολίες όχι μόνο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά και για όποια άλλα ακολουθήσουν.

Τα ερωτήματα σχετίζονται κυρίως με το πόσο μεγάλη θα είναι η προστασία του, πόσο θα διαρκεί και αν θα καλύπτει εξίσου όλες τις ηλικίες. Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο προτού περάσουν αρκετοί μήνες, ξεκαθαρίζει στο «Science» ο ειδικός στα εμβόλια Πίτερ Χότεζ του Κολεγίου Ιατρικής Μπέιλορ του Τέξας.