Ανυποχώρητη η τουρκική προκλητικότητα-Η Άγκυρα «σπάει» το μορατόριουμ που ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ- NAVTEX ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες, καθώς  η Άγκυρα εξέδωσε νέες Navtex για το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου, «σπάζοντας» το μορατόριουμ που ανακοίνωσε χθες ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία, αγνοώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, προχώρησε σε προαναγγελία ασκήσεων ανατολικά του Καστελλόριζου για το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα, είχε προηγηθεί η δημόσια δήλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ περί συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για μορατόριουμ ασκήσεων στις εθνικές εορτές των δύο χωρών στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αποφάσισαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες των εθνικών εορτών». Συνεχάρη δε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα , ελάχιστη ώρα αργότερα, προχώρησε στην ανακοίνωση των νέων NAVTEX, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. H ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.

Διπλωματικές συναντήσεις στην Αθήνα

Την ώρα που η Άγκυρα δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια για διάλογο, η Αθήνα συνεχίζει τις διπλωματικές ενέργειες καθώς τη Δευτέρα φτάνει στην Ελλάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να έχει συναντήσεις τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Παράλληλα, την Τρίτη θα διεξαχθεί στην Αθήνα η Τριμερής Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Ασκενάζι, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ θα κάνουν ανασκόπηση της τριμερούς συνεργασίας και θα συζητήσουν αναφορικά με τις προοπτικές επέκτασής της, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ενέργειας, αλλά και της συνεργασίας των τριών με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της «Συνεργασίας 3+1».