Κυκλωμένη από τουρκικά πολεμικά η Κύπρος: Το Yavuz φεύγει από την ΑΟΖ της, μα το Barbaros παραμένει

Eνώ η Άγκυρα από το βράδυ της Κυριακής, φέρεται να απομακρύνει το τουρκικό γεωτρύπανο “Yavuz”, από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, με κατεύθυνση τον κόλπο της Αττάλειας, διατηρεί στην Κυπριακή ΑΟΖ το “Barbaros” μαζί με τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας, τα οποία έχουν περικυκλώσει το νησί.

Το τουρκικό γεωτρύπανο “Yavuz”, που βρισκόταν στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου και πραγματοποιούσε παράνομες γεωτρήσεις από τον περασμένο Μάιο, χθες το απόγευμα βρισκόταν δυτικά της Πάφου.

Αυτό που εκτυλίσσεται στα νερά της Κύπρου, είναι κατάφωρα ένα παιχνίδι τακτικής από τη Μέρκελ και μία ακόμα κοροϊδία από τον Ερντογάν, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τακτικές και πράξεις, που σπέρνουν αγκάθια στον επικείμενο Ελληνοτουρκικό διάλογο.

Η κυπριακή κυβέρνηση, αποδίδει την κίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου, στις πιέσεις που δέχθηκε η Τουρκία μετά την έντονη πρωτοβουλία της Μέρκελ, η οποία ζήτησε από τη Λευκωσία να μην επιμείνει στις κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα γινόταν προσπάθεια για άρση των τουρκικών παραβιάσεων, σύμφωνα με το Κυπριακό sigmalive.com.

Την ίδια ώρα ανώτατες διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία και την Αθήνα ανέφεραν ότι όπως και στη περίπτωση του Oruc Reis, πρόκειται για μια κίνηση η οποία θα έχει και συνέχεια το επόμενο διάστημα, εντείνοντας την προσπάθεια για αποχώρηση και του Barbaros από τα ανατολικά της Κύπρου.

Όπως σημειώνουν αξιόπιστοι παρατηρητές, “δεν μπορεί να υπάρχει αποκλιμάκωση της έντασης με την αποχώρηση του ενός μόνο γεωτρύπανου, αλλά την παραμονή του άλλου στα νερά της Κύπρου συνοδεία αρμάδας τουρκικών πολεμικών σκαφών”.

Όσο παραμένει το «Barbaros», η αναστολή των κυρώσεων που ζητούσε έντονα η Λευκωσία – αλλά απέσυρε με την πίεση της Κυρίας Μέρκελ – είναι ένας συμβιβασμός χωρίς αποτέλεσμα.

Το ερώτημα είναι πως η Αθήνα θα πάει σε διάλογο αν η Άγκυρα εξακολουθεί να παραβιάζει την Κυπριακή ΑΟΖ, ως δείγμα γραφής των απειλών της και στο Αιγαίο.