Στο μικροσκόπιο του Εurogroup ο οικονομικός προγραμματισμός της χώρας για το 2021

της Δάφνης Γρηγοριάδη    

Kρίσιμο Eurogroup: Η 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και το προσχέδιο Προϋπολογισμού στο επίκεντρο του σημερινού  Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Σήμερα, οριστικοποιείται ο οικονομικός σχεδιασμός της χώρας για το επόμενο έτος, ο οποίος σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα των θεσμών από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις και ειδικά της 7ης  θα καθορίσει την δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Τι θα περιλαμβάνει το προσχέδιο: Aναμένουμε να δούμε ελαφρύνσεις φορολογικού χαρακτήρα και την παράταση εφαρμογής μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, τους κινηματογράφους κτλ – κλάδους δηλαδή που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές από την έλευση της πανδημίας.

Το βάρος των μέτρων θα αφορά τα εργασιακά καθώς η απασχόληση και η αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι η βασικότερη πρόκληση της Ελληνικής οικονομίας. Είναι πιθανό να δούμε και νέα ρύθμιση για τα χρέη που  έχουν προκύψει αποκλειστικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας  σε 12 άτοκες  ή 24 με χαμηλό τόκο δόσεις.

Γιατί είναι απαραίτητο αυτό: Οι αναστολές πληρωμών φόρων έχουν διευκολύνει προσωρινά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει αν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες τους υποχρεώσεις όταν έρθει η ώρα της αποπληρωμής.

“Μέση λύση” η ρύθμιση των νέων χρεών

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει διαγραφή μέρους των χρεών ώστε οι πολίτες να διευκολυνθούν και το κράτος να μην καταγράφει  αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κάτι τέτοιο από την άλλη θα δημιουργήσει μεγάλη απώλεια εσόδων στα κρατικά ταμεία και θα καλλιεργήσει το αίσθημα του “δεν πληρώνω”.  Η αποπληρωμή των χρεών αυτών σε μια ξεχωριστή ρύθμιση αποτελεί μια μέση λύση και για τις δυο πλευρές.

Το ανησυχητικό σημείο:  Τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλες τις χώρες του πλανήτη η έξαρση του ιού προκαλεί ανησυχία για την επάνοδο της οικονομίας. Οι αρχικές προβλέψεις έδειχναν ανάκαμψη αρχές του 2021 ενώ οι τελευταίες κάνουν λόγο για τέλη του επόμενου έτους. Αυτό, ίσως φέρει αλλαγές στον προγραμματισμένο δημοσιονομικό σχεδιασμό, νέα οικονομικά μέτρα και αλλαγή στον σχεδιασμό μακροπρόθεσμης οικονομικής πολιτικής.

 

Πηγή: Economico.gr