Πώς η ΕΥΠ εντόπισε τις ΜΚΟ που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών

Με την κωδική ονομασία «Αλκμήνη»:  Η μυστική επιχείρηση της ΕΥΠ, σε τουρκικό έδαφος

Η παράνομη δράση συνίστατο στο ότι οι συγκεκριμένες ΜΚΟ, ευρωπαϊκής ταυτότητας, συντόνιζαν στο τουρκικό έδαφος, μεθόδευαν την παράνομη διέλευση μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά και γνωστοποιούσαν τις θέσεις των σκαφών του Λιμενικού και Πολεμικού ναυτικού που βρίσκονταν σε αποστολή στην ελληνική περιοχή

Είχε κωδική ονομασία «Αλκμήνη» και πραγματοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου, εν μέσω της διπλωματικής κρίσης με την Τουρκία κι ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο περιπολούσαν πολεμικά πλοία τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

Τα αποτελέσματά της, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρίχνουν φως στον τρόπο δραστηριοποίησης των τεσσάρων ΜΚΟ, με τους «πράκτορες» – μετανάστες να έχουν μεταβεί στην Σμύρνη και από εκεί να καταγράφουν με λεπτομέρεια, όλα όσα συνέβησαν κατά τη μεταφορά τους από τα παράλια της Τουρκίας στη Λέσβο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Μάιο και έπειτα από συνεννόηση σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησαν μυστική έρευνα εις βάρος αρχικά έξι μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο.

Το πρώτο σκέλος αυτής διεξήχθη το διάστημα από 23 Μαΐου έως 10 Ιουλίου και τα αποτελέσματά της αποτυπώθηκαν σε δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης.

Τρεις ημέρες αργότερα και έπειτα από αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού η Εισαγγελία Πρωτοδικών του νησιού ζήτησε τη συνέχιση της έρευνας υπό μορφή προκαταρκτικής εξέτασης για τις τέσσερις από τις έξι ΜΚΟ καθώς για τις άλλες δύο πιθανόν δεν προέκυψαν ευρήματα.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Με έδρα το Βερολίνο και την Τουρκία

Σύμφωνα με την δημοσιογραφική έρευνα, που έκανε επί του θέματος η εφημερίδα Καθημερινή, οι «ελεγχόμενες» ΜΚΟ είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Οι δύο απ’ αυτές έχουν την έδρα τους στην ίδια ακριβώς διεύθυνση στο Βερολίνο, ενώ μία άλλη φέρεται να δραστηριοποιείται με έδρα την Τουρκία.

Υποστηρίζονται επιχειρησιακά από το γερμανικών συμφερόντων πλοίο «Mare Liberum» που σταθμεύει μόνιμα στη Λέσβο. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. και κυρίως η ΕΥΠ, που έστειλε διαδοχικά στη Λέσβο τρία δεκαμελή κλιμάκια για τις ανάγκες της έρευνας, κατέγραψαν επικοινωνίες ανάμεσα στο πλήρωμα του πλοίου και την ΜΚΟ που εδρεύει στην Τουρκία.

Αφορούσαν σε «ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με μεταναστευτικές ροές που προήλθαν ή θα προέλθουν από την Τουρκία (τόπος και χρόνος εκκίνησης, ηλικία, φύλο και καταγωγή ατόμων που επιβαίνουν στη λέμβο)», όπως αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα.

Στις 5 Σεπτεμβρίου το Λιμενικό και η αστυνομία πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο «Mare Liberum» και κατέσχεσαν σημειώσεις, ηλεκτρονικές συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα των μελών του πληρώματος. Εξάλλου, από τα 35 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, τα 24 είχαν συμμετάσχει εθελοντικά ως πλήρωμα στο σκάφος, ενώ οι υπόλοιποι συγκροτούν τα διοικητικά συμβούλια των ΜΚΟ.

Από την επεξεργασία των πειστηρίων προκύπτει ότι οι εθελοντές παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του Λιμενικού, καθώς και ότι είχαν επικοινωνίες με μετανάστες στην Τουρκία που δεν είχαν καταφέρει με επιτυχία να φτάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί. Οι τελευταίοι τροφοδοτούσαν τους εθελοντές με βίντεο και φωτογραφίες από «τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του Λιμενικού».