Αποκάλυψη σοκ: Τους επιθετικούς ρωσικούς πυραύλους S 400 είχε ενεργοποιήσει εναντίον ελληνικών F 16, η Τουρκία

Στοιχεία ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τους ρωσικούς επιθετικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S 400  και τους  έστρεψε εναντίον της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, έχουν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ, ενώ το γεγονός αυτό φαίνεται, ότι επιτάχυνε το ταξίδι Πομπέο σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ακριβέστερα, η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ του εξελιγμένου επιθετικού ρωσικού  πυραυλικού της συστήματος προκειμένου να εντοπίσει (κατά την επιστροφή τους) τα ελληνικά F 16 που πέταξαν στην Κύπρο (από την Κρήτη) και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Πάφου για να πάρουν μέρος στην κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας- Κύπρου- Γαλλίας-Ιταλίας, στο τέλος του περασμένου Αυγούστου.

Αντίστοιχη ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος επισημάνθηκε εναντίον αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών εφοδιασμού που συνόδευαν ελληνικά F 16 από την Κρήτη στην Ιορδανία.

Αυτά συνέβησαν, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα είχε δηλώσει στην Ουάσινγκτον (ψευδώς, όπως αποδεικνύεται) ότι δεν θα ενεργοποιήσει τους S 400 που έχει προμηθευτεί από τη Ρωσία – ενέργεια που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Κογκρέσο και το Πεντάγωνο και έχει επισύρει κυρώσεις στην Τουρκία.

Με τα νεύρα της τουρκικής αεράμυνας, παίζουν οι Έλληνες πιλότοι

Στην ενέργεια αυτή – που προδίδει εκνευρισμό και απώλεια ψυχραιμίας – προέβη η Άγκυρα μετά από επανειλημμένες ήττες που έχει υποστεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από την ελληνική πολεμική αεροπορία. Τα ελληνικά φτερά έχουν “σπάσει” πολλές φορές το καλοκαίρι αυτό την τουρκική αεράμυνά είτε πετώντας από την Κρήτη στην Κύπρο, χωρίς να γίνουν αντιληπτά, είτε επιχειρώντας ευαίσθητες αποστολές που ανέδειξαν σοβαρές αμυντικές αδυναμίες της τουρκικής πλευράς.

Το ταξίδι Πομπέο σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά όχι στην Τουρκία, ήταν η άμεση απάντηση-προειδοποίηση των ΗΠΑ, στην εν λόγω αποκάλυψη

Η επιθετικού χαρακτήρα ενεργοποίηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων κατά ΝΑΤΟικών F 16 και αεροσκαφών εφοδιασμού (όπως είναι τα ελληνικά και τα αμερικανικά φτερά) σήμανε συναγερμό στο ΝΑΤΟ και το Αμερικανικό Πεντάγωνο και επέσπευσε το ταξίδι Πομπέο στη Λευκωσία, τη Θεσσαλονίκη και τη Σούδα.

Είναι πλέον γνωστές οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον που γέρνουν την πλάστιγγα προς την Ελλάδα που θεωρούν αφαλέστερο και σταθερότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Όπως επίσης και οι ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση της Σούδας, την εγκατάσταση σε μόνιμη βάση της γιγανταίας πλωτής πλατφόρμας αεροπορικών επιχειρήσεων USS Hershel “Woody” Williams και τη σταδιακή μεταφορά κρίσιμων δραστηριοτήτων της Αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ στη Σούδα.