"Σοφές Μύτες" στο Ελσίνκι εντοπίζουν κρούσματα κορωνοϊού - Πιο έγκυρα από τεστ 4 σκυλιά στο αεροδρόμιο (Εικόνες)

Πρωτοπορούν στο Ελσίνκι, στη μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού, καθώς από χθες στο αεροδρόμιο της Φινλανδικής πρωτεύουσας, ξεκίνησαν βάρδιες οι τέσσερις πρώτοι σκύλοι, που έχουν εκπαιδευθεί ώστε να αναγνωρίζουν την οσμή του κορωνοϊού και με τον τρόπο αυτόν να εντοπίζουν κρούσματα, με εγκυρότητα, η οποία ξεπερνάει μάλιστα, εκείνη των τεστ.

Το αεροδρόμιο του Ελσίνκι χρησιμοποιεί σκύλους για να μυρίζουν τον κορωνοϊό | LiFO

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιον βιολογικό δείκτη της λοίμωξης αναγνωρίζουν τα σκυλιά, (π.χ. τον ιό, ή μέρος αυτού, ή τις μεταβολικές αντιδράσεις που προκαλεί στον οργανισμό), έχουν διαπιστώσει όμως, πως τα καταφέρνουν ακόμη καλύτερα από τα συνηθισμένα τεστ.

Ελσίνκι: Στο αεροδρόμιο που πήραν σκυλιά για να μυρίζουν τον κορονοϊό | HuffPost Greece

«Η διαφορά είναι τεράστια, ένα σκυλί χρειάζεται μόλις 10 έως 100 μόρια για να ανιχνεύσει τον ιό, ενώ τα τεστ χρειάζονται 18 εκατομμύρια μόρια», αναφέρει η ανακοίνωση του αεροδρομίου, βασιζόμενη στα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν πριν από λίγους μήνες στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Για κάποια από τα πιο ικανά σκυλιά, όπως ο Κέσι, που είχε βρεθεί ως κουτάβι στην άκρη ενός δρόμου στη Μάλαγα της Ισπανίας πριν μεταφερθεί στη Φινλανδία, η εκμάθηση ήταν παιχνιδάκι. Το σκυλί, που έχει εργαστεί στην ανίχνευση καρκίνων, χρειάστηκε μόλις 7 λεπτά για να μάθει να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό.

Πώς γίνεται η αναγνώριση κρούσματος από τους τέσσερις σκύλους

Για όσους προσγειώνονται τις επόμενες ημέρες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, το τεστ θα είναι προαιρετικό και θα γίνεται χωρίς καν να απαιτείται άμεση επαφή με τα σκυλιά.

Όποιος επιθυμεί, σκουπίζει απλώς το πίσω μέρος του λαιμού του με μια γάζα, την τοποθετεί σε ένα βάζο και ένα λεπτό μετά, ο σκύλος έχει βγάλει την ετυμηγορία του.

Σκύλοι ιχνηλάτες εναντίον του κορονοϊού στο Ελσίνκι | Reader.gr

Προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι επισκέπτες σε όλες τις πύλες εισόδου της Φινλανδίας θα απαιτηθούν 700 σκυλιά, ενώ αν το μέτρο επεκταθεί σε συναυλίες, γήπεδα κ.τ.λ., δράση θα χρειαστεί να αναλάβουν 1.000 σκυλιά.

Σκύλοι ιχνηλάτες εναντίον του κορωνοϊού - Aftodioikisi.gr

Όπως επισημαίνει η οργάνωση Wise Nose, (Σοφή Μύτη), που έχει εκπαιδεύσει τους τέσσερις σκύλους (κάθε ένας διαφορετικής ράτσας), το εμπόδιο δεν είναι η έλλειψη εκπαιδευμένων σκύλων αλλά η εξεύρεση κονδυλίων για τους χειριστές τους.

Πρόγραμμα ανίχνευσης κορωνοϊού με τη βοήθεια σκύλων ξεκίνησε σημειώνουμε, τον περασμένο μήνα και στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι.