Σε νέες πολιτικές για το άσυλο, οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, που όπως όλα δείχνουν προχωρά σε αλλαγή πλεύσης στη μεταναστευτική της πολιτική.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ωστόσο προκάλεσε εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις, είπε ότι η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να αναγνωρίσει «ότι κάθε άνθρωπος έχει μιαν ιερή αξιοπρέπεια».
Ο αριθμός των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών έχει μειωθεί έκτοτε, αλλά τα μέλη της Ε.Ε. εξακολουθούν να είναι διχασμένα για το πώς θα μοιραστούν την ευθύνη της φιλοξενίας τους, και ακροδεξιά κόμματα έχουν κερδίσει ψήφους και έδαφος ανά την Ευρώπη, ζητώντας την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής.
Η μετανάστευση για την Ευρώπη είναι κανονικότητα
«Η μετανάστευση ήταν ανέκαθεν γεγονός για την Ευρώπη – και θα είναι πάντα», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Αυτή είναι η κανονικότητα. Θα έπρεπε και πρέπει να είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε όλο αυτό», πρόσθεσε.
Σε ένα σημείο της ομιλίας της διακόπηκε από έναν δεξιό Γερμανό ευρωβουλευτή νομοθέτη, επειδή η πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε την ακροδεξιά για «κήρυξη μίσους» στο ζήτημα της μετανάστευσης. «Αλλά το μίσος δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος», συμπλήρωσε.
Η φον ντερ Λάιεν, της οποίας η οικογένεια βοήθησε έναν πρόσφυγα από την Συρία να ξεκινήσει μια νέα ζωή στη Γερμανία, δήλωσε ότι περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται να ζήσουν νόμιμα στην Ευρώπη κάθε χρόνο, ενώ πέρυσι μόλις 140.000 άτομα ζήτησαν άσυλο.
1.319 πρόσφυγες/μετανάστες βρήκαν τραγικό τέλος στη θάλασσα
Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι 124.000 άτομα έφτασαν στο μπλοκ διαμέσου της Μεσογείου πέρυσι και 1.319 πέθαναν στη θάλασσα, αριθμοί που μειώνονται κάθε χρόνο από το 2015.
Τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου όπου φτάνουν οι μετανάστες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, έχουν ζητήσει επανειλημμένως βοήθεια. Πλούσιες βόρειες χώρες όπου πολλοί πρόσφυγες έχουν εξαρχής ως προορισμό τους, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, θέλουν μια προσέγγιση διαμοιρασμού των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά τα ανατολικά κράτη με επικεφαλής την Πολωνία και την Ουγγαρία δεν θέλουν να υποδεχτούν κανέναν.
Υποχρεωτική η μετεγκατάσταση
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η νέα στρατηγική θα στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης του μεταναστευτικού στα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ, στην ενίσχυση της καταπολέμησης των δουλεμπόρων και στην επίτευξη περισσότερων συμφωνιών με τρίτες χώρες για τη στέγαση μεταναστών σε αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας από την ΕΕ.
Μια τέτοια προσέγγιση θα δημιουργούσε σαφείς, νόμιμους τρόπους για να προσεγγίσουν αυτοί οι άνθρωποι την Ευρώπη και παράλληλα θα βελτίωνε τα προγράμματα ένταξής τους.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η πρόταση θα εξακολουθεί να περιλαμβάνει το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο: την υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο μεταξύ όλων των κρατών μελών σε περιόδους μεταναστευτικής αιχμής.
Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση της Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη, και αναμένεται να περάσουν μήνες μέχρι τα κράτη μέλη, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η Γερμανία, η οποία κατέχει τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ελπίζει τουλάχιστον να έχει έναν «πολιτικό οδικό χάρτη» φέτος για μια μελλοντική συμφωνία για τη μετανάστευση.
Διχασμένη η Ευρώπη
Την Τρίτη θυμίζουμε, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά και κυρίως από αυτούς που έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Μόριας.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, απαντώντας στις κατηγορίες από τις τάξεις του ακροδεξιού όμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), υπερασπίστηκε στο Κοινοβούλιο την απόφαση αυτή χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «μίζερη και μικρόψυχη» ενώ τόνισε ότι «πρόκειται για ηράκλειο άθλο να δημιουργήσει κανείς ένα κοινό σύστημα ασύλου που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια».
Αντίστοιχα, το Βέλγιο γνωστοποίησε την Τετάρτη την πρότασή του, για μετεγκατάσταση 100 έως 150 ευάλωτων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα.