'Η Μόνικα Μπελούτσι λίγο πριν το Ηρώδειο: "Η Μαρία Κάλλας ήταν μια ντίβα με απλή καρδιά"

Πανέμορφη διαχρονικά, γήινη, αλλά και αιθέρια μαζί η Μόνικα Μπελούτσι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μία από τις διασημότερες και ωραιότερες σταρ του παγκόσμιου κινηματογράφου και τώρα ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, στην Ελλάδα μάλιστα στο εμβληματικό Ηρώδειο στις 28 – 29 και 30 Σεπτεμβρίου,  ερμηνεύοντας επιστολές και αναμνήσεις της Μαρίας Κάλλας για να σαγηνεύσει και τους Έλληνες θεατές, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Τομ Βολφ.

Συνέντευξη στην Γεωργία Οικονόμου

Φέρνοντας στο φως κρυφές και άγνωστες πτυχές της Μαρίας Κάλλας, η Μόνικα Μπελούτσι θα μας ταξιδέψει στη ζωή και την καριέρα της μεγάλης ντίβας. Από την παιδική της ηλικία στη Νέα Υόρκη, ως τα χρόνια του πολέμου στην Αθήνα και από τα πρώτα βήματα της καριέρας της ως το γάμο της και τον κατοπινό της θυελλώδη έρωτα για τον Αριστοτέλη Ωνάση, σε μια ζωή που χαρακτηρίστηκε από επιτυχίες, δόξα, φήμη, σκάνδαλα και προσωπικές σιωπηρές δοκιμασίες.

 

Η μεγάλη Ιταλίδα σταρ μίλησε στο Infowoman λίγες μέρες προτού ανέβει στη σκηνή του Ηρωδείου.

Θα ενσαρκώσετε επί σκηνής μία θρυλική γυναίκα που εκτός από την τεράστια προσωπικότητά της ως ντίβα της όπερας, έζησε μια ζωή γεμάτη αγάπη, πόθο και λαχτάρα. Εσείς ως ντίβα της σύγχρονης εποχής, πιστεύετε ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που σας συνδέουν με την Μαρία Κάλλας; Πώς αντιδράσατε όταν σας ζητήθηκε να ενσαρκώσετε αυτόν τον ρόλο και μάλιστα στο θεατρικό σας ντεμπούτο; Νιώσατε ότι ρισκάρετε;

Μόνικα Μπελούτσι: Τα πάντα είναι ριψοκίνδυνα όταν πρόκειται να αποτυπώσει κάποιος ηθοποιός επί σκηνής μία τόσο μεγάλη προσωπικότητα. Φυσικά ήταν μία μεγάλη πρόκληση για μένα, αλλά εμείς οι ηθοποιοί γι΄αυτό ακριβώς κάνουμε τέτοιες επιλογές. Είπα το «ναι», γιατί η Μαρία Κάλλας ήταν μία καταπληκτική καλλιτέχνιδα που όλοι γνωρίζουμε, ήταν όμως παράλληλα απλώς μια γυναίκα. Ήταν με λίγα λόγια μια ντίβα με απλή καρδιά. Αυτό ακριβώς με εντυπωσίασε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και αυτό νομίζω πως συγκινεί και αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες αναφορικά με την Κάλλας. Γι΄αυτό ένιωσα πως μπορώ να ανταποκριθώ στην εμπειρία αυτή. Την ίδια στιγμή σαν άνθρωπος και καλλιτέχνιδα είμαι πολύ ταπεινή. Προσεγγίζω τη νέα αυτή πρόκληση με πολύ μικρά και προσεκτικά βήματα γιατί «αγγίζω» κάποιον που είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή γυναίκα.

Η εικόνα ενός καλλιτέχνη είναι αυτή που τον κάνει και μοναδικά αναγνωρίσιμο στο κοινό και παράλληλα θεωρείται ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πολιτιστική βιομηχανία. Ακόμη και η ίδια η Μαρία Κάλλας αναγκάστηκε να αλλάξει την εικόνα της και έχασε πολλά κιλά προκειμένου να στηρίξει την καριέρα της. Παράλληλα, συχνά εντυπωσιακά όμορφες ηθοποιοί επικρίνονται για την καλλιτεχνική τους ικανότητα. Κρίνοντας από τη δική σας εμπειρία πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την αντίληψη;

Μόνικα Μπελούτσι: Μμμμ, η Κάλλας ξέρετε έψαχνε πολύ τον εαυτό της. Υπήρξε μία στιγμή που επέλεξε να γίνει η καλλιτέχνιδα Κάλλας και έτσι έχασε βάρος και έγινε πολύ όμορφη. Αυτή, ωστόσο, η ομορφιά υπήρχε ήδη μέσα της. Δεν έγινε κάτι άλλο δηλαδή σαν άνθρωπος, απλώς ανακάλυψε κάτι που ήταν βαθιά μέσα της. Στην αρχή ήταν η Μαρία Κάλλας και μετά έγινε πάλι η Μαρία Κάλλας. Ανακάλυψε μία άλλη πτυχή της, μια πτυχή που ήταν μέσα της. Ξεκίνησε σιγά σιγά ως καλλιτέχνιδα και σιγά-σιγά ανακάλυψε τη γυναίκα που ήταν μέσα της. Αποκάλυψε τον εαυτό της και ναι, ήταν όμορφη.

Τη μετάκληση αυτή εξασφάλισε για το ελληνικό κοινό ο πολιτιστικός οργανισμός «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου. 

Την Ιταλίδα σταρ, θα πλαισιώσουν μουσικά οι ήχοι της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό την διεύθυνση του κορυφαίου Έλληνα μαέστρου, Γιώργου Πέτρου, ερμηνεύοντας αποσπάσματα από έργα που έχουν συνδεθεί με τη ζωή της Μαρίας Κάλλας: Τραβιάτα, Μήδεια, Καβαλερία Ρουστικάνα, Τόσκα, Βέρθερος, η Υπνοβάτης.

Πηγή: infowoman.gr