Κρίσιμη η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας αύριο Τετάρτη, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Μία απόφαση που θα δείξει εάν η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, σήμανε πράγματι, την αρχή ενός νέου κύκλου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή όχι.
Οι οιωνοί πάντως δεν είναι αίσιοι. Μετά την επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι, η Τουρκία επιδόθηκε σε ένα μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, τόσο με εμπρηστικές δηλώσεις, όσο και επιδιδόμενη σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.
Η Άγκυρα, όπως αναφέρει το economico.gr, δείχνει νευρική και ενοχλημένη και από την ελληνογαλλική προσέγγιση που συνδυάζεται με την αγορά δύο γαλλικών φρεγατών αλλά και με την κρίση στις σχέσεις Μακρόν-Ερντογάν με φόντο τη Λιβύη, ενώ ειδικά για την Αγιά Σοφιά, το σύμβολο της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, ο Πατριάρχης μας, έκανε μια δραματική έκκληση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώ το υπουργείο Πολιτισμού έχει απευθυνθεί στην ΟΥΝΕΣΚΟ.
Είναι ένα ζήτημα τόσο ευαίσθητο για το συλλογικό ασυνείδητο που αν τα αυριανά νέα είναι δυσάρεστα θα πρόκειται για ένα βαθύ τραύμα στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται την ανάγκη προσέγγισης με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Guardian αν η απόφαση είναι θετική θα πρόκειται για το τολμηρότερο μήνυμα του Τούρκου ηγέτη προς τους επικριτές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η χώρα του έχει απομακρυνθεί αποφασιστικά από τις συμμαχίες της με τη Δύση επιδιώκοντας ένα μεγαλύτερο νεο-Οθωμανικό πεπρωμένο.
Αγωγές για αλλαγή του status του μουσείου έχουν ασκηθεί στο παρελθόν και απορρίφθηκαν, αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν νέα νομικά προηγούμενα.
Το 2019 το ίδιο δικαστήριο έκρινε, ότι έπρεπε να ανακληθεί το καθεστώς του μουσείου για τη Χώρα, μια άλλη βυζαντινή εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, η οποία σαν την Αγία Σοφία έγινε τζαμί και έπειτα μουσείο. Κτίρια με παρόμοιες ιστορίες στο Ιζνίκ και την Τραπεζούντα μετατράπηκαν σε τζαμιά που λειτουργούν από το 2011 και το 2013 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη δώσει οδηγίες στο συμβούλιο συμβούλων του να σχεδιάσει την πραγματοποίηση των πρώτων προσευχών στο κτίριο στις 15 Ιουλίου, την τέταρτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του.