Προειδοποίηση Φάουτσι για κορωνοϊό: Τα κρούσματα στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν τα 100.000 - Δεν υπάρχει εγγύηση για αποτελεσματικό εμβόλιο

Νέα, ηχηρή προειδοποίηση με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ εξέφρασε την Τετάρτη ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, Άντονι Φάουτσι.

Από τα 40.000 νέα κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100.000, εφόσον δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας και οι πολίτες δεν τηρούν τις οδηγίες” προειδοποίησε ειδικότερα, ενώ πρόσθεσε ενώπιον της Γερουσίας: “Δεν θα εκπλαγώ εάν φθάσουμε τα 100.000 την ημέρα, εάν δεν αντιστρέψουμε την τάση. Ανησυχώ πάρα πολύ, καθώς η κατάσταση θα μπορούσε εξελιχθεί πολύ άσχημα”.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος αρνήθηκε να κάνει κάποια πρόβλεψη σχετικά με τον αριθμό των θανάτων που θα μπορούσε να προκαλέσει το τωρινό κύμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης των Ασθενειών, στη χώρα ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 130.000 και 150.000 έως τις 18 Ιουλίου.

Αναφορικά με το εμβόλιο, o επιδημιολόγος επισήμανε επίσης ότι «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια διαθέσιμα για όλους σε αυτή τη χώρα», ενώ ανέφερε εμφατικά πως «δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο».