Quantcast

Διάταγμα για περιορισμένη μεταρρύθμιση της Αστυνομίας υπέγραψε ο Τραμπ - Απογοήτευση στους Δημοκρατικούς για τις ασάφειές του

Οι Δημοκρατικοί ζητούν να περιληφθεί η απλή και ξεκάθαρη απαγόρευση του «κεφαλοκλειδώματος» σε ένα νομοσχέδιο.

Διάταγμα για περιορισμένη μεταρρύθμιση της αστυνομίας υπέγραψε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ στον απόηχο των εκτεταμένων και πρωτοφανών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ μετά και τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομική βία.

Ειδικότερα, το διάταγμα δίνει εντολή για μια περιορισμένης έκτασης μεταρρύθμιση των δυνάμεων επιβολής του νόμου, και αποτελεί συνέπεια των πιέσεων των Δημοκρατικών εν μέσω των διαδηλώσεων, οι οποίοι πρότειναν σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση της αστυνομίας.

Το διάταγμα περιλαμβάνει την απαγόρευση των αμφιλεγόμενων «κεφαλοκλειδωμάτων», εκτός κι «αν η ζωή ενός αστυνομικού κινδυνεύει», διευκρίνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού είχε ιδιωτική συνάντηση με οικογένειες θυμάτων αστυνομικής βίας και ρατσισμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «ενθάρρυνε» τους χιλιάδες αστυνομικούς να υιοθετήσουν «τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα», όπως ο ίδιος ανέφερε από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

Αυτά τα μέτρα, ωστόσο, είναι κατώτερα των όσων αξιώνουν οι διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, από ασφυξία την οποία του προκάλεσε ένας λευκός αστυνομικός την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη.

Με αυτό το διάταγμα, ο Τραμπ είπε ότι θέλει να προσφέρει «ένα ασφαλές μέλλον στους Αμερικανούς κάθε φυλής, θρησκείας, χρώματος και πιστεύω».

«Οι Αμερικανοί θέλουν τον νόμο και την τάξη, απαιτούν τον νόμο και την τάξη», τόνισε ο ίδιος.

Παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησής του, της αστυνομίας και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τραμπ επανέλαβε τη βούλησή του να αποκαταστήσει «τον νόμο και την τάξη», ένα σύνθημα που επαναλαμβάνει από την αρχή των κινητοποιήσεων. Υπογράμμισε, δε, ότι το να υπερασπίζεται τους «θαρραλέους» αστυνομικούς απονέμοντας την ίδια στιγμή δικαιοσύνη στις οικογένειες, δεν είναι κάτι το ασύμβατο.

«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν την αλήθεια: χωρίς την αστυνομία, υπάρχει το χάος, χωρίς το δίκαιο, υπάρχει η αναρχία και χωρίς την ασφάλεια, η καταστροφή», τόνισε.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος συμπλήρωσε ότι αντιτίθεται «σθεναρά» στις «ακραίες» προσπάθειες να διαλυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες, όπως εκείνη που ανακοινώθηκε στη Μινεάπολη.

Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει ότι οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις θα δίνονται στις αστυνομικές μονάδες που αποδεικνύουν, μέσω ανεξάρτητων οργανισμών, ότι σέβονται «τα υψηλότερα πρότυπα» στην «εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση βίας και τις τεχνικές απεμπλοκής», διευκρίνισε.

Επιπλέον, προβλέπονται κονδύλια για τη «στήριξη των αστυνομικών» όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με άστεγους ή με ψυχικά ασθενείς και ανθρώπους με προβλήματα εθισμού. Χρηματοδότηση θα υπάρξει και προς τους κοινωνικούς λειτουργούς «που μπορούν να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να διαχειριστούν αυτές τις περίπλοκες» καταστάσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για τα επιπλέον μέτρα. Όμως, ένας συμβιβασμός μεταξύ Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών μοιάζει ακόμη μακρινός. Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των διαδηλωτών, οι Δημοκρατικοί ζητούν να περιληφθεί η απλή και ξεκάθαρη απαγόρευση του «κεφαλοκλειδώματος» σε ένα νομοσχέδιο.

Προτεινόμενα για εσάς