Ποιές”διορθωτικές κινήσεις” σχεδιάζει ο πρωθυπουργός – Ποιά ονόματα “παίζουν”

Την αντίστροφη μέτρηση, για τον διορθωτικό ανασχηματισμό, στην κυβέρνησή τους, σήμανε την Τρίτη ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι διορθωτικές αυτές κινήσεις, αναμένονται πολύ σύντομα, ενδεχομένως και πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου, όπως είχε γράψει πρόσφατα και το economico.gr.

  • Ενδεικτικό των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη είναι το γεγονός, ότι ο ίδιος άνοιξε τη συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος, στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της προαναγγελίας που είχε κάνει ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, για διορθωτικό ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός  έκανε λόγο για “διορθωτικές κινήσεις”.

“Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», απάντησε κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί ανασχηματισμού. Όταν δε οι δημοσιογράφοι επέμεναν, προσέθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Γιατί όχι δομικός ανασχηματισμός; Γιατί ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι σε γενικές γραμμές το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα αποδίδει και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να φέρει τα πάνω-κάτω. Έτσι σύμφωνα με το Economico.gr, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη του ΥΠΟΙΚ και ο Νίκος Δένδιας του ΥΠΕΞ, ιδιαίτερα σε μία περίοδο, που η γειτονική Τουρκία δείχνει ξεκάθαρα τις απειλητικές της διαθέσεις.

Στα σενάρια που έχουν ακουστεί είναι το “σπάσιμο” του υπουργείου  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που θα διευκόλυνε την αξιοποίηση του  Γιάννη Μανιάτη από το  ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται πολύ ικανοποιημένος από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις του Κωστή Χατζηδάκη, οπότε το σενάριο αυτό μοιάζει πολύ αδύναμο, τουλάχιστον σε ότι αφορά το λεγόμενο “σπάσιμο”.

Ανάλογο σενάριο ακούγεται και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το οποίο ενδεχομένως, φύγει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ώστε να τεθεί επικεφαλής του αυτόνομου πια υπουργείου.

Κάτι ανάλογο συζητείται και για το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να θεωρείται καθόλου βέβαιο.

Οι πιο ευάλωτοι υπουργοί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι οι Γιάννης Βρούτσης και  Χάρης Θεοχάρης, ενώ ερωτηματικό παραμένει τί θα γίνει με την κυρία  Λίνα Μενδώνη, την οποία τα σενάρια εμφανίζουν να είναι στην πόρτα της εξόδου, αλλά ο πρωθυπουργός φέρεται να την εμπιστεύεται.

Για τη διαδοχή του κ. Θεοχάρη, ακούγονται τα ονόματα της Ολγας Κεφαλογιάννη και του  Θοδωρή Ρουσόπουλου που συγκεντρώνει ούτως ή άλλως μεγάλες πιθανότητες να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση.

Αυτό που θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός είναι  η συμμετοχή περισσότερων γυναικών, με πιθανή συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα της Ολγας Κεφαλογιάννης,  της Αντζελας Γκερέκου κα.

Ερωτηματικό παραμένει, εάν το πόστο της, θα διατηρήσει στο υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως. Όσοι γνωρίζουν πάντως, επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός της έχει εμπιστοσύνη, οπότε θεωρείται βέβαιη η παραμονή της, στην κυβέρνηση.

Εξίσου βέβαιη θεωρείται η παραμονή στην κυβέρνηση, του κυβερνητικού εκπροσώπου υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ωστόσο θα μετακινηθεί, ενδεχομένως στο πόστο που σήμερα βρίσκεται ο Γιάννης Βρούτσης στο υπουργείο Εργασίας.

Μια τέτοια πιθανότητα, εγείρει βέβαια ένα μεγάλο ερωτηματικό: Ποιός θα τον διαδεχθεί στο κρίσιμο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου με τις πληροφορίες να εμφανίζουν ως επικρατέστερο τον νυν Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας  Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος θεωρείται πετυχημένος στο πόστο του, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και διαθέτει επικοινωνιακή άνεση.

Οι μεγάλες αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών, κυρίως εξωκοινοβουλευτικών, ώστε να δοθούν ευκαιρίες σε βουλευτές της ΝΔ που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους.