Συνελήφθη ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ - 500 στρατιώτες της Εθνοφρουράς στην Μινεάπολη που "βράζει"

Συνελήφθη βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) ο αστυνομικός Derek Chauvin, ο οποίος σκότωσε τον Αφροαμερικανό George Floyd στη Μινεάπολη της Μινεσότα – είδηση την οποία μεταδίδουν ως έκτακτη τα ΜΜΕ της χώρας.

Ο Ντέρεκ Τσόβιν, ο λευκός αστυνομικός που πάτησε με το γόνατο τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ στον αυχένα και τον έστειλε στον θάνατο, βρίσκεται πλέον στα χέρια της αστυνομίας.

Ο αποπεμφθείς αστυνομικός που πατούσε το λαιμό του Τζορζτ Φλόιντ, προκαλώντας του τον θάνατο, αντιμετωπίζει κατηγορίες ανθρωποκτονίας τρίτου βαθμού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου Εισαγγελέα της κομητείας του Χένεπιν, Μάικ Φρίμαν, ο οποίος και έκανε ανακοινώσεις το μεσημέρι της Παρασκευής (τοπική ώρα), η «έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σημειώνεται ότι για τον συγκεκριμένο αστυνομικό είχαν υποβληθεί 18 καταγγελίες για υπόθεση αστυνομικής βίας.

Το βίντεο της σύλληψης του Τζορζ Φλόιντ που προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ

Ο Φλόιντ βρέθηκε να προσπαθεί να ανασάνει όταν ένας λευκός αξιωματικός τον ακινητοποίησε βάζοντας το γόνατό το στο λαιμό επί οχτώ λεπτά, επειδή φέρεται να πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε ένα παντοπωλείο το βράδυ της Δευτέρας.

Το βίντεο ενέχει προειδοποίηση για τις σκηνές που εκτυλλίσονται.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, λέγοντας ότι ο θάνατος του Αφροαμερικανού άνδρα κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη δεν πρέπει να θεωρείται κάτι «φυσιολογικό» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν πρέπει να είναι ‘φυσιολογικό’ στην Αμερική του 2020. Δεν μπορεί να είναι “φυσιολογικό”» δήλωσε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Σε συνέντευξή του, ο δήμαρχος της Mινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, ζήτησε να απαγγελθεί κατηγορία για φόνο στον λευκό αστυνομικό όταν άρχισε να σχολιάζει το επίμαχο βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες. «Θα ζούσε σήμερα αν ήταν λευκός», είπε ο Φρέι για τον άτυχο άνδρα.

«Δεν είμαι εισαγγελέας, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, ο αστυνομικός είναι αυτός που τον σκότωσε».

Ο Φρέι δέχτηκε βολές από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, μέσω του Twitter, τον χαρακτήρισε αδύναμο και τον κάλεσε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, προαναγγέλλοντας ότι θα έστελνε την Εθνοφρουρά.

“Δεν ήταν παρά ένας άγγελος που μας ήρθε στη Γη”

Η φίλη του Τζορτζ Φλόιντ, Κόρτνει Ρος, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της όταν είδε το σκληρό βίντεο δηλώνοντας ότι καθιστά σαφές ότι ο σύντροφός της δολοφονήθηκε. «Αυτός δεν ήταν παρά ένας άγγελος που μας ήρθε στη Γη. Και τον δαιμονοποιήσαμε και τον σκοτώσαμε», δήλωσε η Ρος.

Ο Φλόιντ ήταν πατέρας δύο κοριτσιών. «Τις αγαπούσε με όλη του την καρδιά», προσθέτει η σύντροφός του του. Το ζευγάρι ήταν μαζί τα τελευταία τρία χρόνια. Η Κόρτνει εργάζεται σε καφετέρια κι έχει μία κόρη.

500 στρατιώτες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν στη Μινεάπολη

Πεντακόσιοι στρατιώτες του σώματος της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν από σήμερα στη Μινεάπολη, με σκοπό την αποκατάσταση της τάξης στην πολιτεία, έπειτα από άλλη μια νύχτα βίαιων διαδηλώσεων οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

Τα μέλη της Εθνοφρουράς της πολιτείας της Μινεσότα «θα προσφέρουν στήριξη στις πολιτικές αρχές, για όσο διάστημα τους ζητηθεί, με στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών», αναφέρει σε ένα δελτίο Τύπου το σώμα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τιμ Ουόλς υπέγραψε διάταγμα χθες το απόγευμα με το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη των δυνάμεων της Εθνοφρουράς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στρατιώτες «συμμετείχαν ήδη σε διάφορες αποστολές» με τους πυροσβέστες και για να αντιμετωπίσουν τις «ταραχές που προκάλεσαν πολίτες», διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.

Συνέχισαν να αναπτύσσονται στη Μινεάπολη έως νωρίς το πρωί, φθάνοντας τους 500 «επί ποδός».

Ελεύθερος ο συλληφθείς δημοσιογράφος του CNN

Στο μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές της πολιτείας άφησαν ελεύθερο τον δημοσιογράφο του CNN που συνελήφθη κατά τη διάρκεια “ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης”, την ώρα που κάλυπτε τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη Μινεάπολη, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου του CNN

Φωτογραφικό υλικό και βίντεο

Christine T. Nguyen/Minnesota Public Radio via AP

AP Photo/John Minchillo
USA TODAY Network /Sipa USA
Photo by Brian Peterson/Star Tribune via Getty Images