Σχέδιο Ράμα-Ερντογάν: 30.000 πρόσφυγες στα χωριά της ελληνικής μειονότητας

Οι πληροφορίες για τη μεταφορά 30.000 προσφύγων και μεταναστών στην Αλβανία από την Τουρκία, ήρθαν στο φως μέσα από ρωσικά «κανάλια» και κάνουν λόγο για ειλημμένες αποφάσεις και για προετοιμασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο.

Όπως αναφέρουν  το περασμένο καλοκαίρι συγκροτήθηκε από την αλβανική κυβέρνηση ομάδα εργασίας με στελέχη από διάφορες υπηρεσίες για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στις περιοχές της μειονότητας, αλλά και χρήση κτιρίων και ακινήτων στα χωριά.

Ο σχεδιασμός των αρχών προβλέπει κέντρα υποδοχής σε περιοχές κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο, στην Κακαβιά, στο Ρίπς των Αγίων Σαράντα, στο Κιάφε Μπότε, στις Τρεις Γέφυρες και την Καπεστίτσα Κορυτσάς αλλά και καταυλισμούς στο Αργυρόκαστρο, στην Κορυτσά και τη Λέζα. Το κόστος για τη δημιουργία όλων αυτών των κέντρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα καλύψει η Τουρκία αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο πώς θα μεταφερθούν στην Αλβανία 30.000 πρόσφυγες.

Θορυβημένη η ελληνική μειονότητα

Η έντονη φημολογία πάντως έχει θορυβήσει την ελληνική μειονότητα που αισθάνεται όλο και πιο έντονη την πίεση που τους ασκείται από τις αλβανικές αρχές. Στελέχη της θυμίζουν πως εδώ και καιρό υπάρχουν συνεχώς επεισόδια τα οποία  αναζωπυρώνουν την ένταση. Μετά το σίριαλ με την προσπάθεια δήμευσης ελληνικών περιουσιών, υπήρξε το επεισόδιο με το θάνατο του Κατσίφα, ακολούθησε ένταση για τις πινακίδες που ήταν στα ελληνικά και τις τελευταίες μέρες υπήρξαν κόντρες για έναν σταυρό, τον οποίο κάτοικοι της Χιμάρας προσπάθησαν να στήσουν στην περιοχή.

Έντονες αντιδράσεις

«Ανάλογα σενάρια για εγκατάσταση μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών στα χωριά της μειονότητας είχαν δει το φως της δημοσιότητας και πριν περίπου 4 χρόνια, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτε», δήλωσε ο «Εθνος της Κυριακής» ο Λεωνίδας Παπάς πρώην πρόεδρος της «Ομόνοιας». Όπως πρόσθεσε «τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Συνεδρίασε η δημογεροντία των κοινοτήτων και έβγαλε σκληρές ανακοινώσεις». Ο ίδιος δηλώνει πάντως πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτε επίσημο. «Δεν έχει γίνει καμιά νύξη ή ενημέρωση προς τους δύο προέδρους των μειονοτικών χωριών», πρόσθεσε.

Πάντως οι παράγοντες της μειονότητας δεν εφησυχάζουν και δηλώνουν πως είναι σε επιφυλακή για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Το θέμα μας ανησυχεί πάρα πολύ, βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Αν όλα αυτά επαληθευθούν, θα μιλάμε για τεράστια αλλοίωση του πληθυσμού σε μειονοτικές περιοχές. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο. Θα δημοσιοποιήσουμε το θέμα σε φορείς του εξωτερικού, αλλά και φορείς εντός της χώρας και θα πάρουμε, όποιο μέτρο είναι δυνατό. Να είστε σίγουροι ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά, αν υπάρξει το οτιδήποτε», δήλωσε ο  πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Κάγιος.