Η εξαγωγική στρατηγική την εποχή του κορωνοϊού και η μέχρι τώρα πορεία

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Άνοδος  Ελληνικών εξαγωγών τον  Φεβρουάριο: Σημειώθηκαν σε πορτοκάλια, ακτινίδια  και χημικές ύλες.   Τα παραπάνω προϊόντα διατήρησαν τις Ελληνικές εξαγωγές σε μια περίοδο κατά την οποία άρχισε η έξαρση της πανδημίας στην χώρα μας. Αύξηση κατανάλωσης σε φρούτα και λαχανικά παρατηρήθηκε και στην  εσωτερική αγορά καθώς θεωρούνται χαμηλού κόστους και περιέχουν βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Μολαταύτα τα πρώτα προβλήματα στις εξαγωγές: Έγιναν ορατά τον Μάρτιο, όπου οι εταιρείες Logistics πρόσεξαν πτώση μέχρι και 80% στην μεταφορική ζήτηση αγαθών. Ποσοστό το οποίο αφορά κυρίως τις χερσαίες μεταφορές, καθώς πολλές γειτονικές χώρες και σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας,  άρχισαν σταδιακά να κλείνουν τα σύνορα τους. Αφού το εμπορικό ισοζύγιο παγκοσμίως είχε αρχίσει να  διαταράσσεται, ήταν θέμα χρόνου να φανούν  οι ανισορροπίες  και στις Ελληνικές εξαγωγές.

Τα αγαθά που επηρεάστηκαν περισσότερο: Eίναι το μάρμαρο, γεγονός αναμενόμενο μιας και το 60% των εξαγωγών του είχε προορισμό την Κίνα.  Σημαντική μείωση ζήτησης παρατηρήθηκε και στην γειτονική Ιταλία, η οποία είναι πρώτη στην κατάταξη των χωρών του Ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου. Καθώς η οικονομία της είναι από τις σοβαρότερα  πληττόμενες από την πανδημία,  οι απώλειες θα είναι περισσότερο αισθητές για όλα τα Ελληνικά προϊόντα.

Μέχρι τώρα οι Ελληνικές εξαγωγές: Από την κρίση του 2008  και έπειτα η κατανάλωση βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που άλλαξε τα δεδομένα στο εμπορικό ισοζύγιο . Εξαιτίας της πτωτικής εγχώριας ζήτησης και των μειωμένων εισοδημάτων,  οι εξαγωγείς πωλούσαν  τα προϊόντα τους στο εξωτερικό σε πιο χαμηλές τιμές από τις προβλεπόμενες , προκειμένου  να μην έχουν δεσμευμένα κεφάλαια σε πλεονάζοντα αδρανή αποθέματα. Έτσι λόγω των χαμηλότερων τιμών, η ζήτηση για Ελληνικά προϊόντα  στο Εξωτερικό αυξήθηκε.

Σήμερα: Παρατηρούμε αυξημένη ζήτηση στις εξαγωγές φαρμάκων, τάση η οποία θα συνεχιστεί καθώς στο εξωτερικό οι τιμές  είναι υψηλότερες. Άνοδος θα σημειωθεί και στον κλάδο των τροφίμων καθώς σε περιόδους κρίσης οι πολίτες δίνουν έμφαση στην εξασφάλιση  βιοτικών αναγκών.

Στο μέλλον: Αναμένουμε παγκόσμια μείωση της εξαγωγικής ζήτησης. Επίσης, αύξηση των τιμών στην εσωτερική αγορά. Η τιμολογιακή πολιτική θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα τα εργοστάσια θα επανέλθουν στα επίπεδα παραγωγής προ κορωνοϊού.

Η εξαγωγική στρατηγική: Σε μία περίοδο που είναι δύσκολη, πέρα από τρόπους για να διατηρήσουμε τον όγκο των εξαγωγών μας, πρέπει να ενισχύσουμε  περαιτέρω την αγροτική παραγωγή , η οποία τους επόμενους μήνες θα στηρίζει και την εγχώρια ζήτηση σε μεγαλύτερο ποσοστό. Το κόστος εισαγωγής προϊόντων διεθνώς θα είναι αυξημένο το επόμενο διάστημα λόγω των επιπλοκών των Logistics  και του μειωμένου όγκου παραγωγής παγκοσμίως. Επομένως, για να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων, θα χρειαστούν καινοτομίες για την εξοικονόμηση κόστους  σε άλλες διαδικασίες της εξαγωγικής αλυσίδας , όπως η χρήση νέων τεχνολογιών σε κάποια στάδια παραγωγής

πηγή: economico.gr