Στην αβέβαιη εκτίμηση ότι ίσως η ημέρα του Πάσχα (12 Απριλίου) θα είναι η χειρότερη στην πορεία της πανδημίας στη Βρετανία προχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
Δεχόμενος πίεση από τους δημοσιογράφους να προβεί σε εκτιμήσεις για την πορεία εξάπλωσης του ιού, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις που έκαναν λόγο για έως και 50.000 νεκρούς στη Βρετανία, με κορύφωση στις 12 Απριλίου.
Ένα πεντάχρονο αγοράκι πέθανε, έχοντας νοσήσει από τον κορωνοϊό, με την χώρα να καταγράφει 708 νέους θανάτους από την νόσο σε διάστημα μίας ημέρας, ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, βάσει του οποίου το σύνολο των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 4.313.
Χθες, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος εγκαινίασε το νέο νοσοκομείο εκστρατείας, 4.000 κλινών, που κατασκευάστηκε σε διάστημα εννέα ημερών σε συνεδριακό κέντρο του Λονδίνου και το οποίο πήρε το όνομα της θρυλικής Βρετανίδας νοσηλεύτριας Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, ενώ για σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Την ίδια ώρα, οι γαλλικές αρχές ετοιμάζονται για μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ώστε να εμποδίσουν τους επίδοξους εκδρομείς του Πάσχα. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, για πρώτη φορά από την καθιέρωση των απολυτήριων εξετάσεων των γαλλικών λυκείων (baccalaureat) το 1808, οι εξετάσεις αυτές δεν θα διεξαχθούν φέτος με την παραδοσιακή τους μορφή.
Στην Ιταλία και στην Ισπανία, τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής, οι Αρχές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση βαίνει προς σταθεροποίηση.
Και στις δύο χώρες, ωστόσο, ο ιός “καλπάζει, με εκατοντάδες θανάτους καθημερινά (στη μεν Ιταλία, το κρεματόριο του Μιλάνου ανακοίνωσε ότι δεν λειτουργεί πλέον, στη δε Ισπανία οι Αρχές της Μαδρίτης ετοιμάζονται να μετατρέψουν και δεύτερο παγοδρόμιο σε νεκροτομείο).
Παράλληλα, όμως, διαφαίνονται αχτίδες αισιοδοξίας, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον ελεύθερες κλίνες εντατικής θεραπείας, ενώ στην Ιταλία ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων έχει πέσει και η κατάσταση χαρακτηρίζεται «στάσιμη».
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι στάσιμη. Περιμένουμε τη μείωση», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Αντζελο Μπορέλι. «Δεν θέλω να δώσω ημερομηνίες, αλλά από τώρα ώς τις 16 Μαΐου μπορεί να έχουμε θετικά στοιχεία, που θα μας επιτρέψουν να εκκινήσουμε εκ νέου τις δραστηριότητες και να περάσουμε στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας».
Στη Βρετανία και στις ΗΠΑ ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων είναι πολύ ταχύτερος από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες, με τη Γερμανία να παραμένει στους 1.000 θανάτους και να συνεχίζει την αυστηρή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.
Σαρώνει ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ
Σε τίποτα δεν θυμίζει τον παλαιό της εαυτό η πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 630 θανάτους – αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της επιδημίας στην πόλη.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που προκάλεσε η επιδημία σε αυτή την πολιτεία, ανέρχεται στους 3.565. «Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση» της επιδημίας, «αλλά την πλησιάζουμε», δήλωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Άντριου Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση ήταν ταχύτατη στο Λονγκ Άιλαντ.
Οι Αμερικανοί, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 63.000 νεκρούς σε όλο τον κόσμο, προετοιμάζονται για το χειρότερο. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τους πολίτες ότι η χώρα πλέον εισέρχεται σε μια “φρικτή” περίοδο, όπου “θα υπάρξει θάνατος”.
“Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να διασφαλίσουμε τους υπέροχους Αμερικανούς πολίτες μας”, ανέφερε παράλληλα ο Τραμπ, αναγγέλλοντας ότι στέλνει στη Νέα Υόρκη περί τους 1.000 στρατιωτικούς γιατρούς, νοσοκόμες και άλλο προσωπικό. Πρόσθεσε ότι στρατιωτικό προσωπικό θα αποσταλεί και οπουδήποτε αλλού στη χώρα παρουσιαστεί ανάγκη. “Πηγαίνουμε σε πόλεμο, πηγαίνουμε σε μια μάχη για την οποία δεν έχουμε εκπαιδευτεί”, ανέφερε.