Κορωνοϊός: Εγκληματικό το σχέδιο «η ανοσία της αγέλης» που εφαρμόζει ο Μπόρις Τζόνσον
Τους είπε να προετοιμαστούν «να χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα νωρίτερα από το αναμενόμενο». Επίσης, έκανε λόγο για την «χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας αυτής της γενιάς».
Την Πέμπτη το βράδυ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχοντας στο πλάι του σπουδαίους γιατρούς και επιστήμονες της χώρας, απηύθυνε διάγγελμα προς τον αγγλικό λαό, τον οποίο ενημέρωσε ότι η κυβέρνησή του προχωράει στην φάση «καθυστέρησης» του κορωνοϊού, στο πλαίσιο του σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Θα περίμενε κανείς ότι μετά από αυτές τις ανακοινώσεις θα ακολουθούσε η λήψη δρακόντειων μέτρων και αυστηρών προφυλάξεων, βλέποντας την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κι όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον όχι για την ώρα. Προς το παρόν η Βρετανική κυβέρνηση παίζει το χαρτί της «ανοσίας της αγέλης»
Όταν μιλάμε για ομαδική ανοσία ή «ανοσία της αγέλης» όπως αποκαλείται πιο συχνά, συνήθως αναφερόμαστε σε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών, τα οποία έχουν εμβολιαστεί για ασθένειες όπως η ιλαρά, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να κολλήσουν κι άλλους γύρω τους.
Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά όμως, για μια πανδημία, της οποίας το εμβόλιο δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί και αυτό είναι ανησυχητικό από μόνο του
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, φαίνεται πως αυτή είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Αγγλίας, προκειμένου να καταπολεμήσει τον Covid-19. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η «ανοσία της αγέλης» θα επιτευχθεί, όχι μέσω των εμβολίων.
Πρόσφατο ρεπορτάζ του βρετανικού ITV λέει πως, η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να επιτύχει «ανοσία της αγέλης» σε ολόκληρο το έθνος, επιτρέποντας στον ιό να φτάσει στον γενικό πληθυσμό.
Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, θέλει να διασφαλίσει ότι ο κορονοϊός θα περάσει μέσα από το πληθυσμό με πολύ αργούς ρυθμούς έτσι ώστε εκείνοι που υποφέρουν από τα πιο οξέα συμπτώματα του να μπορούν να λάβουν την ιατρική υποστήριξη που χρειάζονται, αλλά και για να μπορέσει να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι η απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων ή συναντήσεων και το κλείσιμο σχολείων θα ήταν αποτελεσματική για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.
Ευρισκόμενος υπό πίεση ο Τζόνσον δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του σχεδίαζει να ανακοινώσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για την απαγόρευση μεγάλων εκδηλώσεων.
Ωστόσο, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα στη λήψη απαραίτητων αποφάσεων όπως το κλείσιμο μπαρ, καταστημάτων εστίασης και άλλων χώρων που συνωστίζεται κόσμος, τον περιορισμό πτήσεων και μετακινήσεων και άλλα μέτρα που έχουν υιοθετήσει όλοι οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης.
Η δικαιολογία
Ο λόγος για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστερεί να επιβάλλει τα αναγκαία μέτρα είναι η πρόβλεψη ότι η επιδημία δεν θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της πριν περάσουν 14 εβδομάδες από τώρα και ότι οι άνθρωποι δεν θα είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους με νέους κανόνες για περισσότερο από τρεις μήνες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί.
Η πιο πρόσφατη σύσταση στους Βρετανούς είναι να απομονώνονται για επτά ημέρες εάν αρχίσουν να βιώνουν ένα επίμονο βήχα ή πυρετό και να συνεχίσουν με αυστηρή υγιεινή, όπως να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να απολυμαίνουν τις επιφάνειες.
Οι αρμόδιοι υπουργοί ισχυρίζονται ότι οι αποφάσεις τους καθοδηγούνται αποκλειστικά από την επιστημονική κοινότητα.
Υποτίθεται ότι στόχος του Τζόνσον είναι να μετατοπίσει το αποκορύφωμα της επιδημίας προς το καλοκαίρι, όταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των περιστατικών.
Το πιθανότερο όμως είναι πως τότε θα είναι πολύ αργά