Κορωνοϊός: Το τραγικό λάθος των Ιταλών με το «ασθενή μηδέν» που έφερε θανάτους

Εισέρχεται στα επείγοντα περιστατικά για δεύτερη φορά στις 3:12 π.μ. στις 19 Φεβρουαρίου. Τριανταέξι ώρες μετά γίνεται η εξέταση για τον ιό του κορωνοϊού. Μέχρι τότε εκείνος κυκλοφορούσε ανενόχλητος και ανυποψίαστος μέσα στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου. Το τεστ για τον κορωνοϊό έγινε τελικά στις 16:00 στις 20 Φεβρουαρίου ενώ είχε ήδη έρθει σε επαφή με συγγενείς, φίλους, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους ασθενείς.Και ήταν ο «ασθενής μηδέν».

Εντωμεταξύ ο ιός διασπειρόταν παντού και άφηνε νεκρούς.

Ποιος ήταν όμως ο λόγος που η εξέταση καθυστέρησε; Οι οδηγίες που έκαναν λόγο  για ελέγχους μόνο όσων είχαν κάποιου είδους δεσμό με την Κίνα.

Ωστόσο, ο Ματία παρέμεινε στο νοσοκομείο για 36 ώρες, χωρίς να γνωρίζει κανείς ότι νοσούσε από κορωνοϊό και επομένως χωρίς να ληφθούν περιοριστικά μέτρα.

Η επιβεβαίωση ότι πράγματι μολύνθηκε από τον ιό έφτασε επισήμως στις 9 μ.μ. στις 20 Φεβρουαρίου. Αλλά για τους υπεύθυνους φορείς, ο κόκκινος συναγερμός σήμανε γύρω στα μεσάνυχτα. Μόνο εκείνη τη στιγμή ενημερώθηκαν όλοι στο εσωτερικό του νοσοκομείου.

Χάος

Και από εκείνη τη στιγμή η κατάσταση έγινε περίπλοκη. Ο 38χρονος μεταφέρεται στην ανάνηψη και μολύνει τους δύο αναισθησιολόγους που επιχειρούν να τον διασωληνώσουν, αν και σε αυτό το σημείο ακολουθούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Η πρώτη υπόθεση είναι να κλείσουν τα επείγοντα και το νοσοκομείο, διατηρώντας όλους τους ασθενείς που έχει ήδη. Στη συνέχεια εξετάζεται η ιδέα της μεταφοράς ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Οι νοσοκόμοι της νυχτερινής βάρδιας και οι νοσηλευτές επιστρέφουν στα σπίτια τους με την πεποίθηση ότι θα πρέπει να παραμείνουν στις οικίες τους σε αυτοαπομόνωση. Αλλά όχι: τους καλούν να επιστρέψουν, μαζί με την πρωινή βάρδια.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αποφασίζεται ποιος θα παραμείνει στο νοσοκομείο και ποιος θα επιστρέψει στο σπίτι του. Μόνο το πρωί εκκενώνονται τα επείγοντα και κλείνουν οι πόρτες του νοσοκομείου. Κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί στο τεστ του κορωνοϊού. Σε ένα από τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μέσω WhatsApp, ένας υπάλληλος του νοσοκομείου (που δεν θέλει να κατονομαστεί) λέει σε έναν φίλο του: «Είναι λάθος να πούμε ότι όλα πήγαν καλά εκείνο το βράδυ, επειδή δεν είναι αλήθεια. Αλλά ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν είχα ξαναδεί και για την οποία δεν αξίζει να κατηγορηθεί κανείς εκ των υστέρων. Μπορούμε μόνο να πούμε την αλήθεια και πως ίσως η διοίκηση του νοσοκομείου θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα, αλλά ας τονίσουμε πως δεν ήταν κάτι εύκολο και πως όλοι εργαστήκαμε χωρίς να πάρουμε ανάσα. Και προσπαθούμε να μάθουμε από τα λάθη μας».