SOS: «Το 60% της ανθρωπότητας κινδυνεύει από τον κορωνοϊό»

Με τα θύματα να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 1.000 άτομα  και τα κρούσματα τις 43.000 στην Κίνα, ο Guardian μεταδίδει αποκλειστικά μια δραματική προειδοποίηση από τον ειδικό επιδημιολόγο των υγειονομικών αρχών του Χονγκ Κονγκ.

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να εξαπλωθεί μέχρι και στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο

Η προειδοποίησή του ήρθε αφού ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι τα πρόσφατα περιστατικά ασθενών του κορωνοϊού, οι οποίοι δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Κίνα, μπορεί να είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λιουνγκ, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, τόνισε ότι το βασικό ζήτημα είναι να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και το «σχήμα» του «παγόβουνου». Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι το κάθε άτομο που προσβάλλεται από τον ιό θα τον μεταδίδει σε περίπου 2.5 ακόμα άτομα. Αυτό συνεπάγεται σε συχνότητα μολυσματικότητας της τάξεως του 60-80%.

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας τρομακτικά μεγάλος αριθμός», ανέφερε ο Λιουνγκ στον Guardian στο Λονδίνο, στο δρόμο για ένα συνέδριο εμπειρογνωμόνων στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Ο Λιουνγκ, που είναι ένας από τους κορυφαίους επιδημιολόγους του πλανήτη στους κορωνοϊούς και έπαιξε σημαντικό ρόλο όταν ξέσπασε ο Sars, θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση ειδικών του ΠΟΥ, όπου θα επισημαίνει ότι βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το μέγεθος της αυξανόμενης παγκόσμιας επιδημίας και κατά πόσον αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει οι Αρχές στην Κίνα. Με την λογική να εξετάσουν και άλλες χώρες να τα υιοθετήσουν.

«Θα κορυφωθεί τον Φεβρουάριο»

Παράλληλα, άλλος κορυφαίος επιδημιολόγος, ο Ζονγκ Νανσάν, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters, εκτίμησε ότι η επιδημία θα κορυφωθεί τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί.

Ο Ζονγκ είναι και αυτός γνωστός για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να αναχαιτιστεί το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2002-2003, που είχε προκαλέσει 774 θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων 648 στην Κίνα, του Χονγκ Κονγκ περιλαμβανομένου.

Ο Ζονγκ, που στο τέλος του Ιανουαρίου είχε προβλέψει κορύφωση σε δέκα ημέρες περίπου, δηλαδή τώρα, είπε ότι η πρόβλεψη βασίστηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς και στην κυβερνητική δράση.

«Υποθέτουμε λοιπόν ότι μπορεί να φτάσει στο πικ του ίσως στα μέσα ή στα τέλη αυτού του μήνα, του Φεβρουαρίου», είπε.

Είπε ότι τα μέτρα περιορισμού στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, ήταν απαραίτητα, και ότι η χώρα θα πρέπει επίσης να απαγορεύσει μόνιμα το εμπόριο άγριων ζώων.