Μέγκαν & Χάρι έχουν μελετήσει καλά την μεγάλη έξοδο: Δημοσκόπηση θέλει τον Χάρι, Γενικό Κυβερνήτη των Καναδών

Τα πράγματα στα άκρα δείχνουν να τραβάνε ο δούκας και η δούκισσα του Σάσσεξ, καθώς όπως αποδείχθηκε μετά από τις έξι εβδομάδες τους, off duty στον Καναδά, επέστρεψαν στην Βρετανία, μόνο για να ευχαριστήσουν την Καναδική Πρεσβεία για την φιλοξενία και να προβούν στην ανακοίνωση που σόκαρε Βρετανούς και βασιλική οικογένεια.

Το ζευγάρι είχε μάλιστα όπως αποδείχθηκε αφήσει πίσω στον Καναδά και στην μητέρα της Μέγκαν, Ντόρια Ράγκλαντ τον μονάκριβο γιο τους Άρτσι, καθώς μάλλον είχαν εξ αρχής την πρόθεση να ρίξουν μαύρη πέτρα στην γενέτειρα του πρίγκιπα Χάρυ και να γυρίσουν στην χώρα, όπου η Μέγκαν έκανε κάποια καριέρα συμμετέχοντας στο τηλεοπτικό σίριαλ Suits.

Η Μέγκαν Μαρκλ, αμέσως αφότου οι δυο τους, πέταξαν το γάντι στην βασιλική οικογένεια, επέστρεψε στον Καναδά και στον γιο τους, τον Άρτσι, ενώ τα βρετανικά μέσα στοιχηματίζουν ότι αν ο πρίγκιπας Χάρι, δεν την έχει ήδη ακολουθήσει, απλώς ετοιμάζεται να το κάνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ οι διεργασίες για το μέλλον, που το φιλόδοξο ζευγάρι φαίνεται να έχει ήδη κάνει τις έξι αυτές εβδομάδες στον Καναδά, δεν δείχνουν να μην έχουν μελετηθεί προσεκτικά.

Ενώ η Βρετανία βιώνει ακόμη το σοκ του… Megxit, δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Καναδοί θα επιθυμούσαν τον πρίγκιπα Χάρι για γενικό κυβερνήτη τους, δηλαδή για εκπρόσωπο της γιαγιάς του, της βασίλισσας Ελισάβετ, στην πρώην βρετανική αποικία.

Πολλά καναδικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνουν, ότι η δούκισσα του Σάσεξ επέστρεψε από το βράδυ της Πέμπτης στο νησί Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, όπου η οικογένεια πέρασε τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το ζευγάρι ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά και να περνά ένα μέρος του χρόνου του στη Βόρεια Αμερική.

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα National Post, το 61% των Καναδών δηλώνουν ότι θα ήθελαν ο Χάρι να αναλάβει γενικός κυβερνήτης, όταν αποσυρθεί από τη θέση αυτή η πρώην αστροναύτισσα Τζούλι Παγιέτ.

Η Παγιέτ διορίστηκε στα τέλη του 2017 και οι γενικοί κυβερνήτες κατά παράδοση παραμένουν στο αξίωμα αυτό για μια πενταετία. Θα μπορούσε επομένως να αποχωρήσει το 2022, σύμφωνα με τον ινστιτούτο Dart & Maru/Blue Voice Canada.

Ο γενικός κυβερνήτης είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ (η οποία είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά). Από τη δεκαετία του 1950 το αξίωμα αυτό δίνεται σε Καναδούς πολίτες. Παλαιότερα όμως οι γενικοί κυβερνήτες ήταν Βρετανοί και κατά συνέπεια ο διορισμός του Χάρι είναι θεωρητικά εφικτός.

Ο γενικός κυβερνήτης διορίζεται από τη βασίλισσα κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού του Καναδά.

Ο Χάρι και η Μέγκαν δεν έχουν διευκρινίσει πάντως ακόμη, εάν σκοπεύουν να εγκατασταθούν στον Καναδά ή στις ΗΠΑ. Η εφημερίδα New York Post εικάζει ότι θα επιλέξουν τον Καναδά, όπου η πρώην ηθοποιός ήταν εγκατεστημένη για πολλά χρόνια (στο Τορόντο), όταν συμμετείχε στη σειρά Suits.

Ως γενικός κυβερνήτης, ο Χάρι θα εξασφάλιζε την «οικονομική ανεξαρτησία» της οικογένειάς του, όμως λόγω της θέσης του θα ήταν υποχρεωμένος να ζήσει στην Οτάβα.

Οι αγγλόφωνες επαρχίες του Καναδά βλέπουν πιο θετικά αυτήν την προοπτική. Πάντως και στο Κεμπέκ, τη γαλλόφωνη επαρχία που διάκειται εχθρικά απέναντι στη βρετανική μοναρχία, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (47%) βλέπουν με καλό μάτι τον διορισμό του Χάρι στη θέση του γενικού κυβερνήτη.