Όλα τα πιθανά ονόματα, που σκέφτεται ο πρωθυπουργός για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα

Δίνει και παίρνει η ονοματολογία στα πολιτικο-δημοσιογραφικά γραφεία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς συνέχεια προστίθενται ή αφαιρούνται ονόματα.  Οι πληροφορίες που φυσικά δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν, ότι στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη «παίζουν» αρκετά ονόματα.

Την Παρασκευή το πρωί άνοιξε ο κύκλος των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας.

Μεταξύ των παραπάνω θεμάτων συζητήθηκε και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για την προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται ως πιθανά.

Τα κριτήρια για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως τα έχει θέσει ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του είναι να είναι ένα πρόσωπο με πολιτική εμπειρία και ευρύτατης αποδοχής, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να λάβει την έγκριση των 3/5 της Βουλής, δηλαδή 180 ψήφους. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα συμβάλλει στην εθνική συνεννόηση και θα γνωρίζει τα εθνικά θέματα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ ορισμένα σενάρια θέλουν έναν από τα υποψήφια ονόματα να είναι αυτό του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υπήρξε σε συγκυβέρνηση με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Μία ακόμη υποψήφια, με βάση τις πληροφορίες που ακούγονται είναι η πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2004 και πρώην επίτροπος της Ε.Ε., Μαρία Δαμανάκη. Ένα άλλο σενάριο θεωρεί πιθανή υποψήφια την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πρώην επίτροπο της Ε.Ε., Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε αυτή τη φάση δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επεξεργάζεται και πρόσωπα εκτός πολιτικής, όπως τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και πρώην πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ε.Ε., Βασίλη Σκουρή αλλά και τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι το 2015, Νίκο Αλιβιζάτο.

Ένα ακόμη όνομα που θεωρείται ως πρόσωπο-έκπληξη που φημολογείται ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος είναι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την άλλη μεριά το OPEN στο δικό του ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του 6 ονόματα.

Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και τον κεντροδεξιό χώρο. Γνωρίζει πολύ καλά τα εθνικά θέματα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα που κυριαρχούν τα ελληνοτουρκικά. Είναι μία πρόταση που μέχρι αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Εχει γίνει μία πρώτη συζήτηση του κ. Αβραμόπουλου με τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του τόσο τον κ. Σαμαρά όσο και τον κ. Καραμανλή.

Τον Σταύρο Δήμα που είχε προταθεί επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Σε αυτή την περίπτωση μένει να δούμε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού, αν συγκεντρώνονται οι 180 ψήφοι και η συναίνεση που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον Τάσο Γιαννίτση που Προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Εχει διατελέσει πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη και είναι ταυτισμένος με την προσπάθεια να αλλάξει το Ασφαλιστικό.

Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου που είναι Πρώτη πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την Μαρία Ευθυμίου, ιστορικό, καθηγήτρια πανεπιστημίου και αδερφή του Πέτρου Ευθυμίου, στελέχους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και τέλος την Μαρία Δαμανάκη που είναι πολιτικό πρόσωπο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι με αυτή του την κίνηση θα διεμβολίσει και τον χώρο της Αριστεράς.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος