Τριακόσια μέτρα έξω από την Τρίπολη οι δυνάμεις του Χαφτάρ - Καίγεται ο Ερντογάν να φτάσει εγκαίρως

Τριακόσια μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Τρίπολης έχουν φτάσει οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, ηγέτη της Λιβυκής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με στρατηγό του,  και όλα είναι έτοιμα για την «μητέρα» των μαχών με στόχο τον έλεγχο της πρωτεύουσας της χώρας.

Οι όποιες φωνές μετριοπάθειας ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να αποφευχθεί μια γενική σύρραξη έχουν πλέον «σιγήσει», ειδικά με την ανοιχτή εμπλοκή της Τουρκίας και τη στρατιωτική υποστήριξη που ετοιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν στη σκιώδη κυβέρνηση του Αλ Σάρατζ που ελέγχει μόνο την Τρίπολη.

Το πιο σημαντικό είναι πως από την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη έχουν προκληθεί αντιδράσεις και στις γειτονικές χώρες όπως η Τυνησία, η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει μετριοπαθή και ανεξάρτητη στάση, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο πολλοί αποκαλούν «τρομοκράτη».

Σε διαδήλωση που οργάνωσαν οι Τυνήσιοι έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Τύνιδα αναρτήθηκαν πλακάτ με συνθήματα κατά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτηρίζουν «τρομοκράτη».

Η πλειονότητα των Τυνήσιων πιστεύουν ο εμφύλιος στη Λιβύη είναι αναπόφευκτος και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε από την ανοιχτή εμπλοκή της Τουρκίας η οποία δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα για τον έλεγχο και την αξιοποίηση των πετρελαίων.

Επίσης, οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι θέλουν οι χώρες τους να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κρίση και σταδιακά να δημιουργήσουν ανεξάρτητες κυβερνήσεις σταθερότητας. Οι Τυνήσιοι ανησυχούν και για το πώς πιθανός εμφύλιος στη Λιβύη θα προκαλέσει κύματα προσφύγων προς την Τυνησία, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι όποιες προσπάθειες σταθερότητας και τουριστικής ανάπτυξης είχαν επιχειρηθεί το τελευταίο διάστημα.

Στις ραγδαίες εξελίξεις βρίσκεται και η απάντηση γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν επισπεύδει το ψήφισμα στην τουρκική Βουλή για την βοήθεια στην κυβέρνηση του Αλ Σαράτζ. Ο Ερντογάν πληροφορείται πως από ώρα σε ώρα θα αρχίσει η τελική αντεπίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ και θέλει να έχει προλάβει να στείλει τις ενισχύσεις του στον Σαράτζ, αφού, όπως φαίνεται, όλες οι ισορροπίες δεν είναι μόνο θέμα ημερών αλλά ίσως και ωρών.