Η «Ζηνοβία» έβαλε την Ελλάδα στον Πάγο: Χιονοπτώσεις, προβλήματα σε οδικά δίκτυα και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Πολύ χαμηλό για την εποχή ήταν το ποσοστό χιονοκάλυψης στην Ελλάδα πριν την έλευση της κακοκαιρίας «Ζηνοβία». Στις 27 Δεκεμβρίου ήταν μόλις 3%, ενώ την τελευταία 15ετία ο μέσος όρος του ποσοστού χιονοκάλυψης για την ίδια ημερομηνία στη χώρα μας ανέρχεται στο 8%.

Τις επόμενες ημέρες πάντως και μέχρι το τέλος του χρόνου, χάριν στη «Ζηνοβία», η χιονοκάλυψη στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ήδη υπάρχει τάση σημαντικής αύξησης του ποσοστού χιονοκάλυψης κατά τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Δριμύ ψύχος την Κυριακή

Την Κυριακή αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.

Αττική

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και πιθανώς κατά διαστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και στα δυτικά. Από το βράδυ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν αρκετές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ιδιαίτερα στα βόρεια, στα δυτικά και κοντά στους ορεινούς όγκους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα 7 με 8 μποφόρ.

Διακοπή της κυκλοφορίας στα ορεινά της Αττικής, λόγω χιονόπτωσης

Διακοπή της κυκλοφορίας στα ορεινά της Αττικής έχει προκαλέσει η χιονόπτωση.

Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω στο ρεύμα προς καζίνο, στην περιφερειακή Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το ύψος της Ανατολής έως το στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως τον ‘Αγιο Πέτρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Θεσσαλονίκη

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Κάτω από τους -10 βαθμούς, οι θερμοκρασίες σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας

Πολύ χαμηλές, αρνητικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ιδίως στο Βορρά.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Ανήλιο Μετσόβου (-10,1 βαθμοί Κελσίου), στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας (-8,6), στην Κοιλάδα Κοζάνης (-7,1), στο Πληκάτι Ιωαννίνων (-6,9), στο Νευροκόπι (-6,8) και στο Παρανέστι Δράμας (-6,6 βαθμοί).

Σε σταθμούς που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και σε ορεινά καταφύγια, ο υδράργυρος έπεσε αρκετά χαμηλότερα, όπως στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν (-13,3 βαθμοί), στο Σέλι (-11,1 βαθμοί) και στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στα 1.950 μέτρα (-9,4 βαθμοί).

Ο καιρός την Κυριακή στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 9 βαθμούς στην Ήπειρο, από -4 έως 7 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -2 έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά διαστήματα σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θράκης και πιθανώς της Δυτικής Μακεδονίας. Από το βράδυ τα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας.

Άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 8 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα βόρεια πελάγη και στη θάλασσα των Κυθήρων στα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, αρχικά με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και από τις απογευματινές ώρες με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ.

Στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με χιόνια στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά. Στις Σποράδες και πιθανώς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ, γεγονός που θέτει σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου, για πολλούς προορισμούς.

Από τον Πειραιά και τη Ραφήνα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, ενώ το πρωϊνό δρομολόγιο για Μαρμάρι από το λιμάνι της Ραφήνας δεν θα πραγματοποιηθεί. Από το λιμάνι του Λαυρίου δεν θα εκτελεστεί το πρωινό δρομολόγιο για Κέα.

Επίσης κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Αγ.Μαρίνα – Νέα Στύρα. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Προβλήματα σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας Αρκαδίας και Λακωνίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εθνικές οδούς Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας) και Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Φτέρης).

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου, από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.

Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων -Καρυάς, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το ύψους του 14ου χιλιομέτρου, έως και τα Τρίκαλα.

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο, έως και την Γκούρα.

Στην Αρκαδία, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

*Στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, από το 16ο έως το 23ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό ‘Αστρους – Αγίου Πέτρου, από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου.

*Στην επαρχιακή οδό ‘Αστρους – Καστάνιτσας, από το 17ο χιλιόμετρο, έως την Καστάνιτσα.

Στην Λακωνία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, από το 23ο έως το 40ο χιλιόμετρο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιοχές επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ