Ουσιαστική καταδίκη του καθεστώτος Ερντογάν αλλά και της δικαιοσύνης στην Τουρκία αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, με την οποία καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 10 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την ελευθερία της έκφρασης.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία καταδικάστηκε καθώς κρίθηκε, ότι παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης μιας αξιωματούχου του μετριοπαθούς φιλοκουρδικού κόμματος DTP με το να την καταδικάσει για μια ομιλία στην οποία είχε αναφερθεί στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), χωρίς να επαληθεύσει το ακριβές περιεχόμενό της, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Χατιτζέ προσέφυγε στους δικαστές του ΕΔΑΔ, ως μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), αφότου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης έπειτα από μια ομιλία που εκφώνησε το 2007 στη διάρκεια μιας διαδήλωσης.
Η Τζομπάν υπογράμμισε πως οι αστυνομικοί που επιτηρούσαν τη διαδήλωση διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις της και υπέδειξε τη διαφορά ανάμεσα στο περιεχόμενο της δημοσιευμένης ομιλίας της στις εφημερίδες και εκείνου που αναφέρεται στα πρακτικά της αστυνομίας.
Είπε πως η ομιλία της αφορούσε «την ανάγκη της επίλυσης του κουρδικού προβλήματος με δημοκρατικά και ειρηνικά μέσα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ.
Οι δικαστές του ΕΔΑΔ εκτίμησαν πως η τουρκική δικαιοσύνη δεν είχε εξετάσει με σοβαρότητα το περιεχόμενο της ομιλίας, κύριο αποδεικτικό στοιχείο στην υπόθεση αυτή, και, ως εκ τούτου, παραβίασαν την ελευθερία της έκφρασης της Τζομπάν.
Το PKK, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιεί αιματηρό ανταρτοπόλεμο εναντίον της Άγκυρας από το 1984.
Τον Ιανουάριο του 2016, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τη διάλυση, στα τέλη του 2009, του κόμματος DTP, του κυριότερου φιλοκουρδικού πολιτικού σχηματισμού, επειδή όπως υποστήριξε επρόσκειντο στο PKK.
Η διάλυση του κόμματος αυτού, την οποία διέταξε το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, περιόρισε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε κρίνει ομόφωνα το ΕΔΑΔ.
Μερικούς μήνες πριν από τη διάλυσή του, τον Μάρτιο του 2009, το DTP είχε λάβει το 5,70% των ψήφων στις εκλογές και είχε γίνει η τέταρτη πολιτική δύναμη στη χώρα και η πρώτη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.