Ιστορική δικαίωση: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την γενοκτονία των Αρμενίων

Θριαμβευτική νίκη και ιστορική δικαίωση για την Αρμενία, καθώς μετά από δεκαετίες αγώνων, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν με τον πιο επίσημο τρόπο την γενοκτονία των Αρμενίων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αρμένιοι, Γενοκτονία, Αναγνώριση, ΗΠΑ, Τουρκία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα, μια συμβολική αλλά ιστορική ενέργεια που είναι βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει νέες εντάσεις με την Τουρκία.

Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τα ματωμένα χρόνια 1915-1923.

Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει στο παρελθόν 48 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, όμως με το παρόν ψήφισμα ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη αναγνώριση του φριχτού ιστορικού γεγονότος σε επίπεδο κράτους. Ως σήμερα, 26 κράτη έχουν αναγνωρίσει επίσημα την Γενοκτονία των Αρμενίων, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία και Ιταλία.

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την επίθεση στη Συρία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε επίσης με συντριπτική πλειοψηφία και το ψήφισμα που ζητά από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει κυρώσεις και άλλους περιορισμούς στην Τουρκία και σε Τούρκους αξιωματούχους με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία.

Οι βουλευτές ενέκριναν το ψήφισμα με ψήφους 403 υπέρ έναντι 16 κατά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Δημοκρατικοί και πολλοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο ώστε να πιέσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει και να μην ξαναρχίσει την επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που βοήθησαν τους Αμερικανούς στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πώς απαντά η Άγκυρα: Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία εκλήθη σήμερα για εξηγήσεις αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων πριν έναν αιώνα και ζήτησε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας για τη στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία, μετέδωσε το Anadolu.

Το κρατικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο πρεσβευτής Ντέβιντ Σάτερφιλντ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Απειλές και οργισμένα Tweet από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας και ειδικότερα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «επονείδιστη απόφαση», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί «εκδίκηση για τις επιχειρήσεις στη Συρία».

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία — χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις — ενώ έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.