Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο Κοινοβούλιο, κάλεσε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, την Ευρώπη να δείξει “πυγμή” στη Ρωσία, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως “κατευνασμός δεν μπορεί να ανταμείβει τη βία”.
“Είναι σημαντικό το ότι στην ήπειρό μας, την Ευρώπη, δεν ανταμείβουμε τις επιθέσεις και τη βία με τον κατευνασμό. Αυτό θα ήταν ένα λάθος.
Γι’ αυτό ακριβώς είναι σωστό να διατηρήσουμε τις κυρώσεις. Είναι σωστό η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να παραμείνουν προσηλωμένες σε αυτό το θέμα. Είναι σωστό να αντισταθούμε στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν”, επεσήμανε ο Κάμερον.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρωθυπουργός Κάμερον απευθύνει παρόμοια προειδοποίηση, με πρώτη τον Νοέμβριο του 2014, πριν από τη Σύνοδο των χωρών της G20.
“Η Ρωσία συμπεριφέρεται ως ένα μεγάλο κράτος που επιτίθεται εναντίον των μικρότερων κρατών της Ευρώπης. Έχουμε δει τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει αυτό στο παρελθόν. Πρέπει να διδαχθούμε από τα μαθήματα της Ιστορίας εάν δεν θέλουμε αυτό να επαναληφθεί”, κατέληξε ο Ν.Κάμερον.
Να σημειώσουμε πως “η πολιτική του κατευνασμού”, προσδίδεται στον Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν, Πρωθυπουργό της Βρετανίας, από το 1937 μέχρι το 1940.
Η εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε την δεκαετία του 1930 πέρασε στην ιστορία ως Appeasement Policy (Πολιτική Κατευνασμού), ο όρος αυτός σημαίνει την προσπάθεια των Βρετανών να κρατήσουν καλές σχέσεις με την ναζιστική Γερμανία.