Το ελληνικό πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής

Στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σε λίγες ώρες μεταφέρεται το ενδιαφέρον για την προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, μετά και την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και με βάση την εντύπωση που επικρατεί στα όργανα της Κομισιόν μετά την ατυχή κατάληξη του Εurogroup, ένα από τα ελάχιστα αισιόδοξα σενάρια, είναι αυτό που θέλει τον Αλ. Τσίπρα να θέτει το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να διεκδικήσει πολιτική λύση και όχι τεχνοκρατική.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή, “το ζήτημα της Ελλάδας μοιραία θα απασχολήσει επί μακρόν τη σύνοδο, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο και αν δεν φανεί φως σήμερα, απειλείται με αποτυχία και το Εurogroup της Δευτέρας”.
Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά για την επίτευξη συμφωνίας. Γι’ αυτό και σημειώνουν ότι από ευρωπαϊκής πλευράς υπάρχει διάθεση συμβιβασμού, όχι όμως εκτός πλαισίου και χωρίς δεσμεύσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές όλα δείχνουν πως εναπόκεινται στους χειρισμούς και τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Προσερχόμενος στις Βρυξέλλες λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε  μεταρρυθμίσεις.

«Τώρα είναι η ώρα για να προχωρήσουμε με τις αλλαγές που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε, για βάλουμε τέλος στη διαφθορά και να αντιμετωπίσουμε της φοροδιαφυγής» είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Βέλγο Πρωθυπουργός Τσαρλς Μισέλ.

Μετά τον Βέλγο Πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ακυρώθηκε μετά τις εξελίξεις στο Μινσκ.

Με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών-μελών της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας συζητάει την ελληνική πρόταση για συμφωνία-γέφυρα και παρουσιάζει τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 4 μ.μ.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου έχει προγραμματισθεί συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

τσιπρας 3