Πολιτικός αναβρασμός επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία, μετά το γαλλικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, που αρνήθηκε έτσι να δώσει ημερομηνία έναρξης προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, η οποία και είναι σε εξέλιξη από τις 18:00 ώρα Ελλάδος, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τον πρόεδρο.
Ο Στέβο Πενταρόφσκι, αναμένεται κατόπιν, να απευθύνει διάγγελμα στον λαό.
Μετά το μπλόκο της Συνόδου Κορυφής στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως «μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει, πλέον, το μέλλον της χώρας».
Το χρονικό ενός «ιστορικού λάθους»
To «ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκάλεσαν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκάλεσε πολιτικούς κλυδωνισμούς στα Σκόπια, με τον Ζόραν Ζάεφ να εξετάζει από την πρώτη στιγμή το σενάριο της παραίτησης.
Υπενθυμίζεται, ότι επί επτά ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιστάσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αρνείται πεισματικά την ένταξη νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να αναθεωρηθούν οι μηχανισμοί διεύρυνσης, τους οποίους χαρακτηρίζει «αναποτελεσματικούς και απογοητευτικούς».
Στην υποψηφιότητα των Σκοπίων, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε τελείως απομονωμένος, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ενώ στην περίπτωση της Αλβανίας, στο πλευρό του στάθηκαν Ολλανδία και Δανία.
«Είναι ένα ιστορικό λάθος και ελπίζω να είναι προσωρινό για να μην χαραχτεί στη συλλογική μνήμη ως ιστορικό λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.
Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
Το tweet του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων είναι ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη γειτονική χώρα.
«Το λιγότερο που χρωστάει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή είναι να είναι ειλικρινής μαζί μας. Εάν δεν υπάρχει πλέον σύμπνοια σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες αξίζουν να το μάθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντιμιτρόφ.