Συρία: Δεν ανησυχεί ο Ερντογάν για την Ρωσία - Επώδυνος ο συμβιβασμός των Κούρδων με τον Ασαντ

Σε «παίκτη κλειδί» στην Συρία αναδεικνύεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμμαχος εδώ και χρόνια του καθεστώτος Άσαντ, μετά την «προδοσία» των Κούρδων από τις ΗΠΑ και το πράσινο φως στην τουρκική εισβολή.

Είναι η Μόσχα που μεσολάβησε μάλιστα για να ζητήσουν οι Κούρδοι από τον πρόεδρο της Συρίας στρατιωτική βοήθεια.  Πρόκειται για έναν επώδυνο συμβιβασμό που μπορεί να σημάνει το τέλος της ημιαυτόνομης παρουσία τους στη βορειοανατολική Συρία.

Βαρύ το τίμημα της συμφωνίας

Για τους Κούρδους η συμφωνία με τον Άσαντ ίσως να έχει πολύ βαρύ τίμημα, αφού μπορεί από τη μια να ορθώσει ανάχωμα στην προέλαση της Τουρκίας, αλλά από την άλλη θα επιτρέψει στον Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο της βορειοανατολικής Συρίας οκτώ χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου, όπου έχουν χάσει τις ζωές τους περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους. «Όσον αφορά στην προώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων η Ρωσία ανέκαθεν επιθυμούσε να ανακτήσει η κυβέρνηση Άσαντ τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών. Και τώρα που παρουσιάστηκε αυτή η ευκαιρία, οι κινήσεις του Συριακού στρατού εμφανίζονται απόλυτα δικαιολογημένες», λέει η Ρωσίδα αναλύτρια με ειδίκευση σε θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή, Έλενα Σουπόνινα, στο Bloomerg.

Ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων

Από χθες, τα στρατεύματα της Δαμασκού είχαν ξεκινήσει την πορεία προς τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Νωρίς το πρωί έγινε γνωστό πως είχαν φτάσει στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ Αΐν, όπου διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους Κούρδους και τους Τούρκους.

Συριακά κυβερνητικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί και στην Αΐν Ίσα, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επέμβαση από την περασμένη εβδομάδα.

Ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε και στην πόλη Τάμπκα, κοντά στη Ράκα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ, αποκαθιστώντας το «πάτημα» του κράτους σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα.

«Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος»

Αν και πολλοί φοβούνται πως η συμφωνία Κούρδων – Άσαντ κατά της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία θα φέρει γενικευμένη σύρραξη, η Ρωσία δεν φαίνεται να θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο. Ο Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κοσάτσεφ εκτίμησε πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια ανοικτή τουρκο-συριακή διαμάχη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Χαλαρός» για την συμμαχία εμφανίζεται και ο Ερντογάν.  Αφού επιτέθηκε στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι της Συρίας μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα.

Παράλληλα, δεν φάνηκε να ενοχλείται από την παρέμβαση Πούτιν, λέγοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση». Η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για την Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, είπε ο Ερντογάν.