Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας στη Συρία οι οποίες αφήνουν πίσω εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Την ώρα που η Τουρκία αψηφά τις προειδοποιήσεις ξένων ηγετών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η τουρκική εισβολή στα βορειοανατολικά της Συρίας αλλά και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση, φαίνεται πως πλέον αγνοεί επιδεικτικά και τον αμερικανικό παράγοντα.

Το τελευταίο περιστατικό με τα πυρά που δέχθηκαν αμερικανοί στρατιώτες κοντά στην πόλη Κομπάνι στη Συρία «πάγωσε» περαιτέρω τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ.

Μπορεί τα πυρά να μην  προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ όπως  διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ωστόσο όπως έγινε γνωστό οι δυνάμεις των ΗΠΑ ήταν έτοιμες να ανταποδώσουν.

Γνώριζαν

Η έκρηξη σημειώθηκε  «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

«Ο τουρκικός στρατός είναι πλήρως ενήμερος… των σημείων που βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις» είπε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ,

«Όλοι είναι πλήρως ενήμεροι ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός. Διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας» σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Άμεση ήταν η απάντηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς αναφέρει πως «η Τουρκία αγωνίζεται εναντίον τρομοκρατικών ομάδων που αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική της ασφάλεια και αυτός ο αγώνας θα επιδιωχθεί με αποφασιστικότητα».

Έτοιμη να ανταποδώσει

Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ προχωρά ένα βήμα παραμένει καθιστώντας σαφές ότι η Τουρκία είναι έτοιμη  να ανταποδώσει όποιο μέτρο ληφθεί σε βάρος της.

Στα χέρια των Τούρκων

Εντωμεταξύ, οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν από σήμερα, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Ρας αλ Αϊν, σημαντικό κέντρο επιχειρήσεων των Κούρδων, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από τον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών έχουν εισέλθει στην τέταρτη ημέρα τους.

«Ο [Συριακός ανταρτικός] Εθνικός Στρατός έχει από σήμερα το πρωί, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κατοικημένες περιοχές,» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.