«Αδελφική» μαχαιριά στον Ερντογάν - Ο «δικός του άνθρωπος» φτιάχνει αντίπαλο κόμμα

Νέο κόμμα, αντίπαλο στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να ιδρύσει πριν από το τέλος του έτους, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας και σύμμαχός του, Αλί Μπαμπατσάν.

Ο Μπαμπατσάν, παραιτήθηκε από το AKP τον Ιούλιο, επικαλούμενος «βαθιές διαφωνίες». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κόμματος και διατέλεσε υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια, προτού οριστεί αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, μία θέση που κατείχε από το 2009 έως το 2015.

Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την παραίτησή του από το AKP, ο Μπαμπατσάν επεσήμανε στην εφημερίδα “Karar”, ότι το κυβερνών κόμμα έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές του αξίες και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναζητά ανθρώπους με απόψεις αντίστοιχες με τις δικές του για να ηγηθούν του νέου κόμματος. «Θα πάρει κάποιο χρόνο», εξήγησε. «Θέλουμε το κόμμα να ιδρυθεί πριν το 2020. Η ποιότητα είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε.
Μάλιστα υπογράμμισε, ότι ο πρώην πρόεδρος του ΑΚP Αμπντουλάχ Γκιούλ στηρίζει το νέο κόμμα, αλλά δεν θα συμμετέχει επισήμως σε αυτό.
Ο Ερντογάν μέχρι πρότινος απέρριπτε τις φήμες περί ίδρυσης νέου κόμματος και προειδοποιούσε τα μέλη του AKP ότι «όσοι αποχωρήσουν από αυτό το τραίνο, δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν». Ωστόσο μετά την βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, έχουν αυξηθεί οι επικρίσεις εναντίον του AKP και των πολιτικών που ακολουθεί και η ίδρυση ενός νέου κόμματος μέσα από τους κόλπους του θα πλήξει σημαντικά την εκλογική βάση του Τούρκου προέδρου.

Προτεινόμενα για εσάς