Επικοινωνία του Πούτιν με τον Ομπάμα ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συμφώνησαν να βρεθεί άμεσα μια πολιτική λύση για την κατάσταση της Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρότρυνε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρεται πως οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν πως θα πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των κατοίκων όλων των περιοχών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και των ρωσόφωνων περιοχών στα ανατολικά της χώρας.

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στον Μίνσκ της Λευκορωσίας, σε μια ακόμα προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις:

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, το πρωί της Τετάρτης όλμος έπληξε σταθμό λεωφορείων στο Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχεται από τους φιλορώσους ενόπλους, περνώντας μέσα από την οροφή και καίγοντας δύο οχήματα.

Οι μαρτυρίες μιλούν για τουλάχιστον έναν νεκρό άμαχο στο σημείο και έναν δεύτερο που κατέληξε στο νοσοκομείο, όπως και για άλλους δύο τραυματίες.

Οι αιματηρότερες συγκρούσεις καταγράφηκαν στο Κραματόρσκ, με πλήγματα σε θέσεις του ουκρανικού στρατού αλλά και σε κατοικημένες περιοχές. Τοπικοί αξιωματούχοι μίλησαν για επτά αμάχους νεκρούς και 36 τραυματίες (οι 26 εκ των οποίων άμαχοι).

Οι φιλορώσοι ένοπλοι αρνήθηκαν πως χτύπησαν κατοικημένες περιοχές στο Κραματόρσκ.

Παράλληλα, σημειώθηκαν  μάχες μεταξύ μονάδων του πυροβολικού των δύο πλευρών στο μέτωπο του Βουλεχίρσκ, κοντά στο Ντεμπάλτσεβε, που έχει γίνει κεντρικός στόχος στην επιχείρηση προέλασης των φιλορώσων.

Ενώ το βράδυ της Τρίτης, οι στρατιωτικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού βομβάρδισαν την πόλη του Στακχοβ της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο.

Σε βίντεο που δημοσίευσε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Πάτρικ Λάνσκαστερ, φαίνεται η φωτιά που καίει το σπίτι ενός πολίτη, μετά τον βομβαρδισμό.