Προκαλεί το ψευδοκράτος στην Κύπρο: Ξεκίνησε η καταγραφή περιουσιών στην Αμμόχωστο

Την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου επισκέφτηκαν ο «πρωθυπουργός» του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και ο Τουρκοκύπριος «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι προκειμένου να επιθεωρήσουν την περιοχή.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα, μπαϊράκ, η επίσκεψη στην Αμμόχωστο έγινε την Τρίτη και τους Τατάρ και Οζερσάι συνόδευαν ο διοικητής των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, ταξίαρχος Τεβφίκ Αλγκάν και ο επίσης ταξίαρχος, Τζεμάλ Βολκάν.

Αναφέρεται επίσης ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί για την καταγραφή στα Βαρώσια, προάστιο της Αμμοχώστου, τις επόμενες ημέρες θα μπει στην περίκλειστη πόλη για να συνεχίσει τις εργασίες της. Ωστόσο, στον λογαριασμό του, ο Οζερσάι, αναφέρει πως η επίσκεψη έγινε την Πέμπτη και κάνει λόγο για εντατικές εργασίες προκειμένου να ανοίξει και πάλι η πόλη.

«Από σήμερα η επιτροπή απογραφής έχει εισέλθει στην περιοχή. Επειτα από 45 χρόνια, για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία μελετά στην περίκλειστη πόλη» σημειώνει ο Κουντρέτ Οζερσάι και συνεχίζει: «Αυτό το μέρος θα μπορούσε να γίνει ανάσα τόσο για την Αμμόχωστο».

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του Facebook αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στα Βαρώσια, ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι και είπε ότι η «κυβέρνηση» είναι έτοιμη για εξελίξεις σε σχέση με το άνοιγμα της κλειστής πόλης.

Όπως έγραψε, από το πρωί της Παρασκευής, η «ομάδα καταγραφής» στην κλειστής πόλης των Βαρωσίων μπήκε στην περιοχή και ξεκίνησε επιτόπιες εργασίες.

Ανέφερε ότι μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη γραφειακή δουλειά θα συνεχιστούν οι επιτόπιες έρευνες σε επίπεδο «ομάδας καταγραφής» με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων που θα προστεθούν στην ομάδα από διαφορετικά ιδρύματα τις επόμενες ημέρες.

Είπε επίσης ότι η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους θα συνεχίσει με σοβαρότητα τη μελέτη της στο θέμα σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει.

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ακόμα ότι είναι αποφασισμένοι για εξελίξεις στην περιοχή που όπως είπε «έγινε σύμβολο του στάτους κβο».

«Μπορεί και πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή τόσο στην Αμμόχωστου, τα Βαρώσια όσο και στην Κύπρο γενικότερα. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της «επιτροπής» και όλους όσοι παρακολούθησαν και συνέβαλαν στις εργασίες παρά τον καύσωνα και τον ήλιο», είπε.

Εντός ολίγων ημερών, η δεύτερη επίσκεψη στην Αμμόχωστο…

Στις αρχές του μήνα, ο Τουρκοκύπριος «ΥΠΕΞ» είχε αναρτήσει φωτογραφίες από νέα επίσκεψή του στην πόλη φάντασμα. Εκεί, μαζί με αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, επιθεωρούσαν, κατά τα λεγόμενά του, την περιοχή. Στις φωτογραφίες που συνόδευαν την ανάρτησή του στις 2 Ιουλίου, ο Οζερσάι φαίνεται πάνω στην ταράτσα κτιρίου να παρατηρεί την πόλη φάντασμα της Αμμοχώστου.

Θέλουν να κάνουν τη Βαρώσια, στην Αμμόχωστο, Λας Βέγκας

Στα μέσα του Ιούνη, οι Τουρκοκύπριοι από τα Κατεχόμενα της Κύπρου ανακοίνωναν πως σκοπεύουν να προσαρτήσουν την Αμμόχωστο και να μετατρέψουν το πάλαι ποτέ λαμπερό της προάστιο, την πόλη-φάντασμα σήμερα, Βαρώσια σε Λας Βέγκας. Η κλειστή πόλη των Βαρωσίων, η οποία είναι πόλη φάντασμα, θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας», δήλωσε ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ και συμπλήρωσε ότι έτσι θα αποκτήσουν τα κατεχόμενα εμπορική αξία.

Κατά τη δεκαετία του ’70 η Αμμόχωστος ήταν ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στην Κύπρο. Για να φιλοξενηθεί ο αυξανόμενος αριθμός τουριστών, χτίστηκαν πολλά ψηλά καινούρια κτίρια και ξενοδοχεία. Κατά την ακμή τους, μεταξύ 1970 και 1974, τα Βαρώσια ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και ήταν ο αγαπημένος προορισμός διασημοτήτων όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Ράκελ Γουέλς και η Μπριζίτ Μπαρντό.

Όταν ο Τουρκικός Στρατός πήρε τον έλεγχο της περιοχής κατά τη διάρκεια της εισβολής, τον περίφραξε και απαγόρευσε την είσοδο σε πάντες εκτός του προσωπικού του Τουρκικού Στρατού και των Ηνωμένων Εθνών. Οι άνθρωποι που ζούσαν στα Βαρώσια έλπιζαν πως θα επέστρεφαν στα σπίτια τους μόλις η κατάσταση ηρεμούσε, αλλά το θέρετρο είχε περιφραχτεί από τον Τουρκικό Στρατό.

Πηγή: politis.com, Ελεύθερος Τυπος