Στους 42 βαθμούς η Ευρώπη - Η κλιματική αλλαγή απαντά για την ασέβεια προς τη φύση

Μιαν επανάληψη του καλοκαιριού του 2003,  βιώνει η Γαλλία, όταν 15.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από θερμοπληξία ή παρενέργειες του παρατεταμένου καύσωνα.

Για δεύτερη φορά μέσα στο φετινό καλοκαίρι, η χώρα φλέγεται από θερμοκρασίες-ρεκόρ, που κυμαίνονται από 40 έως 42 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες επικρατούν στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Βρετανία, στην Ισπανία, στη Βόρεια Ιταλία.

Χθες το μεσημέρι σημειώθηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία στην ιστορία του Παρισιού (40,6 βαθμοί Κελσίου), που έσπασε το ρεκόρ του 1947 (40,4 βαθμοί Κελσίου). Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ζήτησε από τους πολίτες επαγρύπνηση και να ενδιαφερθούν για τους συγγενείς και τους γείτονες που ζουν μόνοι τους.

Τα 40άρια έχουν γίνει πια συνήθεια και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης: στη Δυτική Γερμανία η θερμοκρασία έφθασε χθες τους 40,9 βαθμούς, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που προειδοποίησε τους πολίτες για μεγαλύτερη άνοδο τις επόμενες ώρες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς σε κάποια σημεία του δικτύου της Νοτιοδυτικής Γερμανίας οι ράγες υπέστησαν αλλοιώσεις από τη ζέστη. Στη Βαυαρία οι υπεύθυνοι του δικτύου έβαψαν τις γραμμές του τραμ λευκές για να μειωθεί η θερμοκρασία. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας, το κύμα καύσωνα αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί από το Σάββατο.

Στη Βρετανία ο υδράργυρος έφθασε στους 37 βαθμούς Κελσίου και, όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα ξεπεράσει τους 38,5 βαθμούς. Οι πολίτες γέμισαν τα πάρκα, τις δημόσιες πισίνες και τους κλιματιζόμενους χώρους. Σε ζωολογικό κήπο του Βελγίου, οι φύλακες έδιναν στα ζώα κατεψυγμένα φρούτα και φαγητά, προκειμένου να τα δροσίσουν.

Οι ακραίες θερμοκρασίες στη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη ακολουθούν το φονικό κύμα καύσωνα που προκάλεσε πολλούς θανάτους στο τέλος Ιουνίου και εξάντλησε τους κατοίκους της Κεντρικής Ευρώπης, της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Γκαλάργκ λε Μοντιέ της Νότιας Γαλλίας, όπου το θερμόμετρο έδειξε 45,9 βαθμούς.

Η Κόλαση είναι εδώ – Όλα οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα…

Σύμφωνα με μελέτη του Ελβετικού Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Ζυρίχης, που ασχολήθηκε με τον καύσωνα του 2018, στη Βόρεια Ευρώπη οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι επιστήμονες διεθνώς συμφωνούν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής οι καύσωνες θα είναι όλο και πιο συχνοί, ακόμη και σε περιοχές όπου ήταν άγνωστοι μέχρι τώρα!

Ο Γράχαμ Ματζ, κλιματολόγος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζει ότι η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα και ως εκ τούτου τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά.

Αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, οι καύσωνες θα χτυπούν την Ευρώπη με συχνότητα κάθε δύο χρόνια μέχρι το 2040, ενώ η θερμοκρασία είναι πιθανό να αυξηθεί από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου, τονίζει διεθνής μελέτη.

Οι επιπτώσεις του καύσωνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ακραίες στις μεγάλες πόλεις λόγω της αυξημένης δραστηριότητας, της πυκνής δόμησης και των ψηλών κτιρίων. Μπορούν, δε, να επηρεάσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από καρδιακές, νεφρικές και αναπνευστικές παθήσεις, τους ηλικιωμένους και τα βρέφη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος