Bloomberg: Με στραμμένους τους S-400 προς τις ακτές της Κύπρου προτίθεται να... «προστατεύει» τα γεωτρύπανα η Τουρκία!

Στις νότιες ακτές της, απέναντι από την Κύπρο, εξετάζει να αναπτύξει τους S-400 η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται τέσσερις πηγές, τονίζοντας, ότι έχουν γνώση και πληροφόρηση, επί του θέματος.

Όπως αναφέρεται, οι S-400, οι οποίοι ενδέχεται να παραδοθούν στην Άγκυρα εντός των επόμενων εβδομάδων, «είναι ικανοί να αυξήσουν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται σε διαμάχη με την Κύπρο – μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων».

«Η Τουρκία θεωρεί τους S-400 παράγοντα για την υπεράσπιση των ενεργειακών συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις απειλούν με ρήγμα τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ », αναφέρει στο πρακτορείο ο Μεχμέτ Σεϊφετίν Ερόλ, επικεφαλής ερευνητικού ινστιτούτου με έδρα την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αισθάνεται «μια αυξανόμενη απειλή στη Μεσόγειο, από την αμερικανική και την ισραηλινή υποστήριξη προς την Κύπρο»

Πάντως, όπως τονίζεται, η συγκεκριμένη τοποθεσία δεν αποτελεί το μοναδικό πιθανό σημείο ανάπτυξης ταυ πυραυλικού συστήματος, καθώς εξετάζονται και άλλες επιλογές.

Υπενθυμίζεται, ότι το ζήτημα των S-400 εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, που έχουν απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις αν προχωρήσουν στην παραλαβή τους.

Κρίσημη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στη Σύνοδο της G20

Κρίσιμο, σε αυτή την κατεύθυνση, θεωρείται το τετ α τετ του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη G20 της Ιαπωνίας, στα τέλη Ιουνίου

Το θέμα είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί στο τετ α τετ στη σύνοδο της G20 στην Ιαπωνία θα έχουν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι δύο άνδρες είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν να συναντηθούν στη σύνοδο, η οποία είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα.

Η Άγκυρα είχε ήδη ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι είχε διατυπώσει μια τέτοια πρόταση προς την Ουάσιγκτον, όμως η αμερικανική πλευρά δεν είχε απαντήσει. Επιπλέον, ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν διμερή ζητήματα στον τομέα του εμπορίου και την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερών ζητημάτων, περιλαμβανομένων της κοινής βούλησής τους για την ενίσχυση του εμπορίου, την απόφαση του προέδρου να μειώσει τους δασμούς στον χάλυβα στην Τουρκία από το 50% στο 25%, τη σχεδιαζόμενη από την Τουρκία αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 και τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, τον επόμενο μήνα» αναφέρει σε μια ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντίρι.

Προτεινόμενα για εσάς