Κεκλεισμένων των θυρών το υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη - Δεν μεταδόθηκε ούτε η εισήγηση του πρωθυπουργού

Σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι, το υπουργικό συμβούλιο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, παρά το «όχι» της Νέας Δημοκρατίας.

H συνεδρίαση πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δεν υπήρξε η επιθυμία, να μεταδοθεί ζωντανά η εισήγηση έστω του πρωθυπουργού, όπως γινόταν σε παλαιότερα συμβούλια.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίας, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Η σύγκληση του υπουργικού γίνεται μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και την αρνητική απάντηση της ΝΔ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στις επικρίσεις συνταγματολόγων για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζήτησε δηκτικά «να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις».

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι «η ΝΔ όπως φαίνεται και στο θέμα Δικαιοσύνης λειτουργεί ωσάν να είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν έχει εκλεγεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ερώτηση για την ήττα στις ευρωεκλογές και την επόμενη μάχη απάντησε ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά για τα δύσκολα είμαστε».

Στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου, παρατήρησε ότι «στη μάχη πας για να κερδίσεις».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για συμπεριφορές στελεχών που στοίχησαν στο αποτέλεσμα.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο θέμα της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «είχε μία ευκαιρία η ΝΔ να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της». Για τις εκλογές τόνισε: «Δίνουμε μάχη για τις εθνικές εκλογές, δεν κρίνεται το αποτέλεσμα από ενδιάμεσες διαδικασίες (δηλ. τις ευρωεκλογές).

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογαννακοπούλου, τόνισε ότι το άνοιγμα στην προοδευτική συμμαχία βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Χαρίτσης, απέφυγε να απαντήσει για το θέμα της Δικαιοσύνης.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι η μάχη των ευρωεκλογών, είναι ανοιχτή.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ερώτηση «τι απαντάτε για τις επικρίσεις που δέχεστε;», απάντησε: «Τίποτα, τίποτα».