Serial killer: Αγνόησαν τα στοιχεία που έδειχναν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις «εξαφανισμένες» γυναίκες

Μετά από μία εβδομάδα ερευνών, οι Αρχές της Κύπρου έχουν βρει μόνο τρεις από τις επτά σορούς των γυναικών που έχει ομολογήσει ότι  δολοφόνησε ο serial killer Νίκος Μεταξάς, γεγονός που καταδεικνύει ότι γνώριζε πολύ καλά  πώς να ξεφορτωθεί τα θύματά του.

Οι έρευνες στο φράγμα Ξυλιάτου για τον εντοπισμό της σορού της 6χρονης Sierra απέβησαν και σήμερα άκαρπες – σχεδόν μια εβδομάδα από όταν ξεκίνησαν.

Στην «Κόκκινη Λίμνη» όπου ο δράστης υποστηρίζει ότι έχει πετάξει τρία πτώματα, προς το παρόν οι αρχές εξετάζουν το πώς θα μπορέσουν να ερευνήσουν το νερό και το βυθό λόγω της ιδιαιτερότητάς του.

Στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό, όπου βρέθηκαν δύο πτώματα και οι αρχές πιστεύουν ότι εκεί βρίσκονται και άλλα, δεν έχουν κατορθώσει να βρουν κάτι, μετά από επίσης μία εβδομάδα ερευνών.

 Η λίμνη  που διαλύει τα πάντα!

Στην «Κόκκινη Λίμνη» ο serial killer λοχαγός Νίκος Μεταξάς ομολόγησε πως έχει πετάξει τρία πτώματα. Τα δύο πτώματα, της 36χρονης και της 8χρονης κόρης της από τη Ρουμανία, φαίνεται να τα έβαλε σε βαλίτσα και να τα πέταξε στη λίμνη. Για την 29χρονη Maricar από τις Φιλιππίνες ακολούθησε την ίδια τακτική με τις άλλες γυναίκες που βρέθηκαν νεκρές. Της έδεσε τα άκρα, την τύλιξε σε σεντόνι και αφού έβαλε πέτρες, την πέταξε στη λίμνη.

limni-kokkini-epa
Η Κόκκινη Λίμνη, όπου ο Νίκος Μεταξάς υποστηρίζει ότι πέταξε τα πτώματα τριών θυμάτων του

Το νερό της λίμνης όμως είναι τόσο αφιλόξενο, που μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έχουν βουτήξει δύτες, αλλά δεν έχει κατέβει ούτε κάμερα! Είναι αμφίβολο αν το τοξικό νερό, που περιέχει χαλκοπυρίτη και σιδηροπυρίτη είναι ασφαλές, η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική, ενώ πρέπει να γίνει ανάλυση των συστατικών του νερού ώστε να εκτιμηθεί αν τα χημικά που περιέχει μπορεί ακόμα και να έχουν εξαφανίσει τα πτώματα ή άλλα στοιχεία!

Την ίδια ώρα, στο φράγμα Ξυλιάτου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά με την Κόκκινη Λίμνη, γίνεται έρευνα από δύτη με σκάφανδρο παροχής αέρα από την επιφάνεια, για να εντοπιστεί το πτώμα της 6χρονης Sierra, την οποία ο δράστης επιμένει ότι έχει πετάξει εκεί.

Έρευνες για συλλογή τεκμηρίων συνεχίζεται και στο πεδίο βολής «Κόκκινος Μύλος» στο χωριό Ορούντα, όπου χθες ο Νίκος Μεταξάς υπέδειξε που είχε πετάξει το πτώμα άγνωστης γυναίκας από την Ινδία ή το Νεπάλ.

Ο 35χρονος δράστης σήμερα υπέδειξε στους ανακριτές διάφορα σημεία στα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν τεκμήρια και στοιχεία για τους φόνους που ομολόγησε.

Φταίνε οι… νόμοι  

Όσο αποκαλύπτεται η δράση του 35χρονου λοχαγού, τόσο εντείνονται οι πιέσεις προς τον υπουργό δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης Ιωνά Νικολάου και τον αρχηγό της κυπριακής αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας. Φαίνεται πως πολλά από τα θύματα είχαν δηλωθεί ως εξαφανισθέντα και τα στοιχεία τους βρισκόντουσαν στον κατάλογο που έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της η αστυνομία.

Εκ πρώτης όψεως, οι αστυνομικοί που δέχθηκαν τις καταγγελίες, δεν φαίνεται να ακολούθησαν την διαδικασία που προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα και να μην έκαναν την απαραίτητη έρευνα, ώστε να αποκαλυφθεί η τραγική κατάληξη αυτών των γυναικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρούσαν ότι οι γυναίκες έφευγαν στα κατεχόμενα, αν και υπήρχαν στοιχεία που δημιουργούσαν τουλάχιστον υποψίες για έγκλημα.

Κάποιες εξ αυτών εξαφανίζονταν χωρίς να έχουν πάρει τα προσωπικά τους αντικείμενα από τα σπίτια που διέμεναν ενώ ακόμα και τα λιγοστά χρήματα από την εργασία τους παρέμενα ανέγγιχτα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αν αυτά τα στοιχεία είχαν αξιοποιηθεί, τότε το καμπανάκι για τα εγκλήματα που αποκαλύπτονται σήμερα θα είχε χτυπήσει πολλά χρόνια πριν.

Απορρίφθηκαν οι εισηγήσεις από τη Βουλή

Ο εκπρόσωπος τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως η αστυνομία δεν είχε στη διάθεση της τα νομικά εργαλεία για να εξιχνιάσει τα εγκλήματα όταν είχαν δηλωθεί οι εξαφανίσεις των γυναικών, καθώς η νομοθεσία δεν επιτρέπει άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων στις περιπτώσεις εξαφανίσεων. Επίσης, ανέφερε, δεν επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διατηρείται η δυνατότητα ανωνυμίας στη χρήση προπληρωμένων τηλεφωνικών καρτών .

Η αστυνομία, όπως είπε, είχε ζητήσει από το 2007 τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να μπορεί να εξετάζει τις υποθέσεις εξαφανίσεων αλλά η Βουλή απέρριψε τις εισηγήσεις δυο φορές. Το γεγονός ότι μετά την αποκάλυψη του πρώτου πτώματος, η αστυνομία μπόρεσε να άρει το τηλεφωνικό απόρρητο και να καταλήξει στην δράστη, αποδεικνύει ότι αυτό το εργαλείο είναι απαραίτητο και θα πρέπει να μελετηθεί η τροποποίηση της νομοθεσίας.

Προτεινόμενα για εσάς