Στους δρόμους οι εργαζόμενοι για τον «νόμο της σκλαβιάς» του Όρμπαν

Mε βασικό «σύνθημα» το «Καλά Χριστούγεννα, κύριε πρωθυπουργέ», για τέταρτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, και παρά το κρύο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν και πάλι χθες στους δρόμους της Βουδαπέστης, εναντίον τόσο της νέας εργατικής νομοθεσίας που είναι γνωστή ως «νόμος της σκλαβιάς», που ψήφισε η κυβέρνηση Ορμπαν, όσο και κατά του νόμου που διαβρώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ο αντεργατικός νόμος του Όρμπαν  δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να αυξήσουν τις ώρες της υπερωριακής εργασίας σε 400 τον χρόνο και να πληρώνουν τους εργαζομένους τους γι’ αυτές μέχρι και τρία χρόνια αργότερα.

Για όλα φταίει ο…Σόρος

Όπως είναι αναμενόμενο, το κυβερνών κόμμα Fidesz σε σχετική του ανακοίνωση υποστήριξε πως «γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι οι εγκληματίες που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις και τις ταραχές (σ.σ.: των προηγούμενων ημερών) οργανώθηκαν από το δίκτυο του Σόρος».

Ο ακροδεξιός Βίκτορ Ορμπαν επανεξελέγη τον Απρίλιο έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία η οποία ήταν ακραία αντιμεταναστευτική και η οποία είχε ως βασικό στοιχείο μια θεωρία συνωμοσίας (ιδιαίτερα διαδεδομένη στους ακροδεξιούς ανά την υφήλιο) που θέλει τον γνωστό επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος να ευθύνεται για όλα τα δεινά της Ουγγαρίας (και του κόσμου ολόκληρου).

Μπορεί το ίδρυμα του Σόρος και το πανεπιστήμιο που είχε στην Ουγγαρία να διέκοψαν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, όμως η κυβέρνηση Ορμπαν συνεχίζει να χρησιμοποιεί την κατηγορία ότι όποιος αντιδρά απέναντι στις νομοθεσίες της δρα υπό την καθοδήγηση του Σόρος.