«Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα» - Η Φιλοζωική Ομοσπονδία για το επεισόδιο με τα δύο τζάγκουαρ στο Αττικό Πάρκο

«”Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες” είπε ο επιχειρηματίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Γι’ αυτό, προσθέτουμε εμείς, την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο, κάποιο παιδί ή παιδιά ή ενήλικας μπορεί να μην είναι τόσο τυχερά»  Με αυτόν τον δηκτικό τρόπο απάντησε η  Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ ) στον Ζακ Λεσουέρ, εκ των ιδιοκτητών του «Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Το θέμα αφορά το περιστατικό με δύο τζάγκουαρ του Πάρκου, που κατάφεραν να περάσουν -άγνωστο πώς-έξω από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους με αποτέλεσμα, οι φύλακες να πυροβολήσουν εναντίον τους και να τα σκοτώσουν, ώστε να μην κινδυνέψουν επισκέπτες που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στον χώρο.

«Θάφτηκε»

Το γεγονός συνέβη πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αλλά… θάφτηκε, πιθανότατα επειδή εκείνη την ώρα το πάρκο ήταν επισκέψιμο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, της εταιρείας στην οποία ανήκει το πάρκο,τα δύο άγρια ζώα, που ονομάζονταν Jenny και Spotty, πέρασαν τον ελεγχόμενο χώρο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας.

Όπως εξηγεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, οι ιαγουάροι εξουδετερώθηκαν από τους φροντιστές, καθώς σε τέτοια είδη ζώων δεν προβλέπεται η τακτική της αναισθησίας. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, πώς ακριβώς κατάφεραν να δραπετεύσουν τα δύο ζώα.

«’Εχουμε προειδοποιήσει»

Από την πλευρά της, η ΠΦΠΟ σημειώνει:«Η Ομοσπονδία μας έχει θέσει πολλές φορές στις αρμόδιες αρχές το θέμα της ασφάλειας του κόσμου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κοινό που το επισκέπτεται, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω»

Και προσθέτει: «Εξάλλου πολύ συχνά στην παγκόσμια ειδησεογραφία βλέπουμε τέτοια περιστατικά, που άγρια ζώα εκφεύγουν της προσοχής των διαχειριστών-βασανιστών τους και σκοτώνουν είτε τους ίδιους είτε άλλους ανύποπτους επισκέπτες».

Σύμφωνα με την ΠΦΠΟ, «το καμπανάκι όμως αυτή τη φορά κτύπησε και στη Ελλάδα και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Οι διαχειριστές των άγριων ζώων στο Αττικό απέδειξαν, ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα έγκλειστα και σε μόνιμα στρεσσογόνο κατάσταση άγρια ζώα. Ας το σκεφτούν καλά οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί που παρά την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας κατά χιλιάδες οδηγούν τους μικρούς μαθητές στο Δελφινάριο και στον Ζωολογικό κατ’ ευφημισμόν Κήπο του Αττικού, επίσης κατ ευφημισμόν Πάρκου» αναφέρει στη συνέχεια.

«Οκτώ ζώα έχουν πεθάνει»

Η ΠΦΠΟ εγκαλεί και τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και το Παιδείας, καλώντας τα να σκεφτούν «τα όσα θλιβερά λαμβάνουν χώρα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που κατ επανάληψη η Ομοσπονδία μας έχει θέσει. Οκτώ ζώα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στο Αττικό Πάρκο, ή οκτώ είδαν το φως της δημοσιότητας και έτσι το πληροφορηθήκαμε» σημειώνει.