Από την Αργεντινή, στην Αψίδα του Θριάμβου και το "βομβαρδισμένο" Παρίσι, που δεν κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Κατά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν με τους υπουργούς του για τις εξεγέρσεις στο Παρίσι τη χθεσινή ημέρα, δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η γαλλική πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.
Οι πηγές των Ηλυσίων Πεδίων αναφέρουν επίσης ότι συζητήθηκε η αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών διαδηλώσεων.
Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αργεντινή όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο των G20, επισκέφθηκε την Αψίδα του Θριάμβου και τον τάφο του αγνώστου στρατιώτη, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο διάσημο διεθνώς μνημείο, κατά τη χθεσινή ημέρα των ταραχών στην γαλλική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα, έγιναν λεηλασίες στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ στο εξωτερικό του τμήμα γράφτηκαν συνθήματα με σπρέι κατά του καπιταλισμού, αλλά και σλόγκαν με κοινωνικά αιτήματα.
O Mακρόν συνεχάρη επίσης τις πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις της πρωτεύουσας, κάτι ου γνωστοποίησε και μέσα από το Twitter με την μονολεκτική φράση “Merci” και τις σχετικές εικόνες να συνοδεύουν το twee του.
Merci. pic.twitter.com/wtNspkgWJb
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 2, 2018
Από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεηλατήθηκαν καταστήματα και καταστράφηκαν ιδιωτικές οικίες και καφετέριες.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας, πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι, από το 1968.
80% των Γάλλων υποστηρίζουν τα «κίτρινα γιλέκα»
Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, 80% των Γάλλων υποστηρίζουν τα «κίτρινα γιλέκα», τα οποία επιχειρούν από πλευράς τους να οργανωθούν, ώστε να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν. Μια πρώτη προσπάθεια με 8 εκπροσώπους από διάφορες περιοχές δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει. Μια δεύτερη προσπάθεια επιχειρείται εκ νέου με κάλεσμα που υπογράφουν 10 «κίτρινα γιλέκα» μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche. Αυτοπροσδιορίζονται ως «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα», εξηγώντας ότι είναι «ενεργοί πολίτες που αποτελούν μια τίμια εκπροσώπηση της Γαλλίας, η οποία υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλειμμένη».
Τα «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα» ζητούν:
Το άνοιγμα μιας γενικής συζήτησης για τη φορολογία και τα κοινωνικά θέματα.
Τη μελέτη των δυνατοτήτων μετακίνησης στην περιφερειακή Γαλλία με τη διοργάνωση συζητήσεων σε κάθε περιοχή.
Τη διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.
Την υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, ώστε να εκπροσωπείται σωστότερα ο λαός στο Κοινοβούλιο.
Επιπλέον, αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις, ζητούν το πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων.
Προσθέτουν ότι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να απαντήσει στο θυμό με μια εγωιστική πολιτική αδιεξόδου».
Κάνουν τέλος ένα νέο άνοιγμα διαλόγου με την κυβέρνηση, καταλήγοντας ότι επιθυμούν «μια γρήγορη συμφωνία για να ανακτήσει η οικονομία τη δύναμή της πριν από τις γιορτές».
Και σημειώνουν ότι «είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση».