Παρανάλωμα η Πόλη του Φωτός. Εικόνες χάους και ρεκόρ συλλήψεων. Εξετάζει την κήρυξη "κατάστασης έκτακτης ανάγκης" ο Μακρόν

Μία νύχτα που δύσκολα θα ξεχαστεί. Το φλεγόμενο Παρίσι, η άλλοτε Πόλη του Φωτός, έχει παρανάλωμα του πυρός από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την κινητοποίηση των “κίτρινων γιλέκων”.

133 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία. Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης. Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές.

Το Παρίσι μετατράπηκε χθες σε ένα θέατρο σοβαρών βίαιων επεισοδίων, τα οποία σημειώθηκαν κυρίως στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» είχε 75.000 διαδηλωτές χθες Σάββατο.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Μακρόν – Θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί το Παρίσι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι, μετά τη μείζονα πολιτική κρίση που έχει ανακύψει.

Η Γαλλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εμποδίσει την επανάληψη των χειρότερων βιαιοτήτων που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία στη χώρα και κάλεσε τους ειρηνικούς διαδηλωτές να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.
Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει αργά το πρωί στη Γαλλία από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αργεντινή, θα συνεδριάσει με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και τις «αρμόδιες υπηρεσίες» για να επιχειρηθεί να βρεθεί μια απάντηση σ’ ένα κίνημα που μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες πως «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία», τονίζοντας ότι το κύμα βίας και βανδαλισμού στο Παρίσι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει τίποτα να κάνει με μια ειρηνική έκφραση ενός νόμιμου θυμού.

«Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας από το Μπουένος Άιρες, στο τέλος της συνόδου της G20.

Ματαίωσε το ταξίδι του στην Πολωνία για το COP24 ο Γάλλος πρωθυπουργός

Η έκταση των βίαιων επεισοδίων, οδήγησαν τον Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24. Χθες το βράδυ μετέβη σ’ ένα αστυνομικό τμήμα του Παρισιού για να ευχαριστήσει τις δυνάμεις της τάξης.

«Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις (που έγιναν) στα σύμβολα της Γαλλίας», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους. «Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου».

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρχικά αυστηρή. «Οι ένοχοι γι’ αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Κριστόφ Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όμως η αντιπολίτευση και ένα μέρος των «κίτρινων γιλέκων», ενός ευμετάβλητου κινήματος χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή ούτε ηγέτη, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ’ αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά από το Παρίσι, την ώρα που τα ΜΜΕ εστίαζαν στις βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι, ήταν σε εξέλιξη ειρηνικές διαδηλώσεις Κίτρινων Γιλέκων σε ολόκληρη τη χώρα. Κίτρινα Γιλέκα βγήκαν επίσης στους δρόμους σε Ολλανδία, Βέλγιο, Βουλγαρία αλλά και στη Γερμανία. Ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης στο Παρίσι ήταν πως ελεύθεροι σκοπευτές είχαν αναπτυχθεί στις οροφές των κτηρίων γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου.

 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το Παρίσι όπως τα μετέδωσε ο δημοσιογράφος της Le Monde, Olivier Faye:

 

Φωτογραφίες από την www.dijoncter.info