Η Unicef καταδίκασε τον γάμο ενός κοριτσιού 15 ετών στη Μαλαισία με έναν άνδρα που έχει σχεδόν την τριπλάσια ηλικία, την ώρα που η μουσουλμανική χώρα δέχεται πιέσεις να απαγορεύσει τους γάμους ανηλίκων.
Η έφηβη, το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα έγινε η δεύτερη σύζυγος ενός 44χρονου άνδρα τον Ιούλιο, αφού έλαβε άδεια από ένα ισλαμικό δικαστήριο στη συντηρητική επαρχία Κελατάν, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Τον Ιούνιο ο γάμος ενός 11χρονου κοριτσιού από την Ταϊλάνδη που προερχόταν από φτωχή οικογένεια με έναν πλούσιο έμπορο καουτσούκ 41 ετών επίσης από την επαρχία Κελατάν είχε προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών.
Άδεια από το θρησκευτικό δικαστήριο
Στη Μαλαισία η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 16 έτη, όμως οι μουσουλμάνες μπορούν να λάβουν άδεια να παντρευτούν ακόμη και σε μικρότερη ηλικία από θρησκευτικό δικαστήριο.
«Είναι απαράδεκτο για μια ακόμη φορά ένα παιδί να παντρεύεται με έναν πολύ μεγαλύτερο άνδρα», κατήγγειλε η Μαριάν Κλαρκ- Χέιτινγκ εκπρόσωπος της Unicef στη Μαλαισία.
Είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση «να ξεκινήσει μια νομοθετική αλλαγή ώστε να απαγορευθεί αυτή η πρακτική», τόνισε στην ανακοίνωσή της.
H Ουάν Αζίζα Ουάν Ισμαήλ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μαλαισίας, δήλωσε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες συναντήθηκαν με το 15χρονο κορίτσι, το οποίο έχει 12 αδελφούς και αδελφές, και τους γονείς της στην περιοχή Τουμπάτ, όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγείρει νομικά εμπόδια για να μην τελεστεί ένας τέτοιος γάμος.
Στη Μαλαισία τα ισλαμικά δικαστήρια έχουν τη δικαιοδοσία να αποφασίσουν για τα οικογενειακά και θρησκευτικά ζητήματα των μουσουλμάνων, που αποτελούν το 60% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, που ανέρχεται σε 32 εκατομμύρια.
«Για να γλυτώσει…»
Ο πατέρας του κοριτσιού δήλωσε ότι συμφώνησε στον γάμο ώστε η κόρη του να γλιτώσει από τη φτώχεια, σύμφωνα με την εφημερίδα The Star.
Από την πλευρά του το κορίτσι επεσήμανε ότι δέχθηκε να παντρευτεί: «Είμαι χαρούμενη και θέλω να κάνω τον άνδρα μου χαρούμενο. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει».
Το 11χρονο κορίτσι από την Ταϊλάνδη που είχε παντρευτεί τον Ιούνιο επέστρεψε τον Αύγουστο στην πατρίδα της έπειτα από μια τεράστια εκστρατεία κινητοποίησης από τα μέσα ενημέρωσης και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.