Το πρώτο δικαστήριο. Διαχειρίστρια εναντίον ιδιοκτήτριας Airbnb - Τι επικαλείται η μηνύτρια

Η επέκταση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb έχει φέρει στα άκρα τις σχέσεις μεταξύ ιδιοκτητών ειδικά σε πολυκατοικίες του κέντρου, καθώς κάποιοι κερδίζουν από τις μισθώσεις αυτές αλλά άλλοι που εξακολουθούν να ζουν σε γειτονικά διαμερίσματα ή διαχειρίζονται πολυκατοικίες θεωρούν ότι απειλούνται από τη ραγδαία εξάπλωση αυτού του είδους των μισθώσεων.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, σύμφωνα με την “Καθημερινή” καλείται στις 6 Δεκεμβρίου 2018 να κρίνει την πρώτη αγωγή που κατατέθηκε στην Αθήνα. Η ενάγουσα επικαλείται τον κανονισμό της πολυκατοικίας, ο οποίος αναφέρει ότι “έκαστος ιδιοκτήτης διηρημένης ιδιοκτησίας εν τη οικοδομή, έχει απόλυτον δικαίωμα κυριότητος και πάσας τας εκ της κυριότητος εξουσίας και δη ενδεικτικώς, χρήσεως, εκμεταλλεύσεως, υποθηκεύσεως και εν γένει εκποιήσεως της διηρημένης ιδιοκτησίας του υπό τον όρον όπως μη παρενοχλούνται τα συνολικά και κατ’ ιδίαν δικαιώματα των λοιπών ιδιοκτητών και μη τίθενται εν κινδύνω η ασφάλεια, η στερεότης, η ευπρέπεια και υγιεινή του κτιρίου και των εν αυτή κατοικούντων…”.

Οι λόγοι που επικαλείται η ενάγουσα που είναι και η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας κατά της συγγενούς της εναγομένης είναι πολλοί:

– Στο επίδικο διαμέρισμα κατοικούν ως 16 άτομα. Τα άτομα αυτά, που διαμένουν λίγες ημέρες κάθε φορά στο διαμέρισμα, οποιαδήποτε ώρα, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες, έχει παρατηρηθεί ότι διασκεδάζουν, κάνουν πάρτι, “φωνασκούν, τραγουδούν και χορεύουν και ακούν μουσική σε μεγάλη ένταση”

Θέμα ασφάλειας

– Τα άτομα αυτά στο πλαίσιο της διαμονής τους και κατά την έλευσή τους στην πολυκατοικία, παραλαμβάνουν τα κλειδιά των δύο εισόδων της πολυκατοικίας, τα οποία αλλάζουν χέρια μεταξύ ανεξέλεγκτου αριθμού αγνώστων ατόμων, με συνέπεια να δημιουργείται σοβαρότατο θέμα ασφάλειας για όλη την οικοδομή και των ενοίκων της, καθώς μπαινοβγαίνουν όλο το βράδυ, αφήνουν τις εισόδους ξεκλείδωτες, χαλάνε τις κλειδαριές των δύο εισόδων, με αποτέλεσμα να εισέρχονται χρήστες ναρκωτικών.

– Οι ενοικιαστές χαλάνε συχνά το ασανσέρ, ανεβαίνοντας στον 5ο όροφο, καθώς μπαινοβγαίνουν υπεράριθμοι στον ανελκυστήρα ή/και μεταφέρουν πολλές αποσκευές.
Η ενάγουσα ζητά με την αγωγή της να απαγορευθεί με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας και τις γενικές διατάξεις για την προστασία της κατοικίας και της ιδιοκτησίας η βραχυχρόνια μίσθωση.