Ένας εφιάλτης 7 ετών δίχως τέλος- Oι φόβοι της διεθνούς κοινότητας και η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν με "φόντο" την Ιντλίμπ

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στο Σότσι για διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ της Συρίας

Στις συνεχείς προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αποκλιμακώσει, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, την ένταση στη Συρία και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μία “διαρκή” εκεχειρία, που δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα “κενό γράμμα”, έρχεται να προστεθεί η αυξανόμενη πλέον ανησυχία για μία ενδεχόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος σε περιοχή της χώρας που ελέγχεται από τους αντάρτες και η οποία συνορεύει με την Τουρκία.

Οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας

Το Κυβερνείο Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, βρίσκεται στο στόχαστρο του συριακού καθεστώτος με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί σχεδόν ανήμπορη τις εξελίξεις, μπροστά στον κίνδυνο επίθεσης, και με τον ΟΗΕ την ίδια στιγμή να προειδοποιεί πως μία επίθεση στην Ιντλίμπ κινδυνεύει να προκαλέσει τη μεγαλύτερη «ανθρωπιστική καταστροφή» του 21ου αιώνα.

Προειδοποίηση υπό το πρίσμα του ότι οι γειτονικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων στεγάζουν περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκους, οι μισοί από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της χώρας.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας ανησυχία για επικείμενη αεροπορική και επίγεια επίθεση για να επανακαταλάβουν το τελευταίο σημαντικό προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Ο “εφιάλτης” του προσφυγικού

Εκτός αυτού, ο “εφιάλτης” του προσφυγικού παραμονεύει επικίνδυνα καθώς, λόγω της γεωγραφικής θέσης της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας, η Τουρκία, και κατά συνέπεια η Ευρώπη, βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με ένα προσφυγικό κύμα τεραστίων διαστάσεων, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς την Ιντλίμπ, γεγονός που οδηγεί στον εκτοπισμό των κατοίκων. Η Άγκυρα, δε, επαναλαμβάνει ότι δεν αντέχει να υποδεχτεί άλλους πρόσφυγες.

Μέχρι στιγμής έχουν εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Ιντλίμπ μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο, λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών του καθεστώτος της Δαμασκού και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, επί πολλές ημέρες προτού μειωθεί η έντασή τους αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στις 17/9

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης γνωστοποίησαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ημέρα της συνάντησης – Δευτέρα 17/9 –  έγινε γνωστή σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ενώ την τοποθεσία της συνάντησης γνωστοποίησε Τούρκος αξιωματούχος δηλώνοντας στο δίκτυο AFP ότι θα είναι το Σότσι στη Ρωσία.

Η Τουρκία έχει εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να αποτρέψει μια πιθανή επίθεση, ζητώντας επανειλημμένα την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ.

Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν και την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσε ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί. Η Ρωσία και το Ιράν (σύμμαχοι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ) είχαν επιμείνει στην αρχική τους θέση για στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ παρά τις εκκλήσεις του Ερντογάν για εκεχειρία υπό τον φόβο μία ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορά του.

“Έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλο τον κόσμο”

«Για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ιντλίμπ, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλο τον κόσμο», δήλωσε κατά τη σημερινή του παρέμβαση ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στα ρωσικά και τα ιρανικά επιχειρήματα, ασκώντας παράλληλα κριτική στη Δαμασκό ότι χρησιμοποιεί την παρουσία ομάδων τζιχαντιστών για να νομιμοποιήσει μια πιθανή επιχείρηση στην παραμεθόρια επαρχεία.

«Το να σκοτώνεις ωστόσο αδιακρίτως αμάχους, παιδιά και γυναίκες με το πρόσχημα ότι καταπολεμάς μια τρομοκρατική οργάνωση δεν είναι ανθρώπινο», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ φανερά ενοχλημένος από τις τραγικές εξελίξεις.

Η καλά κρυμμένη όμως, απογοήτευση του Τσαβούσογλου συνοψίστηκε όλη σε μία φράση “Δεν μπορούμε να φέρουμε ειρήνη με αυτό τον τρόπο” δήλωσε, αναφερόμενος στην δραστήρια μαχητική τζαχτιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ [Hayat Tahrir al-Sham (HTS)], ομάδα του σαλαφισμού που εμπλέκεται στον συριακό εμφύλιο πόλεμο με έδρα την Ιντλίμπ, την οποία η Άγκυρα τον περασμένο μήνα την χαρακτήρισε επίσημα “τρομοκρατική” οργάνωση. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η ομάδα συμμερίζεται τον στόχο του Μετώπου Αλ-Νούσρα για να μετατρέψει τη Συρία σε ισλαμικό εμιράτο που θα την διαχειρίζεται η Αλ Κάιντα.

Μιλώντας με αριθμούς…

Σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την ώρα που η Δαμασκός και η σύμμαχός της, Ρωσία, απειλούν να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ, ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει περισσότερους από 360.000 θανάτους.

Ένας πόλεμος που κρατεί “καλά” 7 χρόνια τώρα – ένας από τους πιο αιματηρούς της σύγχρονης ιστορίας. Χωρίς να “ενοχλείται” από τις οχλήσεις των διεθνών δρώντων που στην προκειμένη περίπτωση, αδυνατούν να επιτελέσουν το ανθρωπιστικό τους έργο.