Τραμπ και Μέρκελ τα δίνουν όλα για να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Στο φουλ οι ατμομηχανές της διεθνούς διπλωματίας για τη στήριξη του “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα που διενεργείται στις 30 Σεπτεμβριου στα Σκόπια για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετά το χθεσινό μήνυμά του, με το οποίο χαρακτήρισε “ιστορική” τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «επιλύει τη μακροχρόνια ονοματολογική διαφορά με την Ελλάδα» και ανοίγει τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προέβη σε παρέμβαση για το θέμα, με αφορμή επιστολή που έστειλε στον Σλαβομακεδόνα ομόλογό του Γκιόργκι Ιβάνοφτ, για την εθνική εορτή της ΠΓΔΜ.

Στην επιστολή του, ο κ. Τραμπ τονίζει ότι η συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή και διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν την αναγκαία στήριξη. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν τη “Μακεδονία”, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει.

Το μήνυμα ότι η αποδοχή της Συμφωνίας είναι μονόδρομος, αν θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ έστειλε στη γειτονική χώρα και ο o γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (με τον οποίο χθες ο πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας στο Μαξίμου). Την επισήμανση αυτή έκανε και στον Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους νωρίτερα το πρωί.

Επί ποδός και η Μέρκελ

Για τη στήριξη της Συμφωνίας  μεταβαίνει στα Σκόπια και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ αύριο.

Μάλιστα, η κ. Μέρκελ θα είναι παρούσα στους εορτασμούς που θα γίνουν με αφορμή τη εθνική εορτή της ανεξαρτησίας της γειτονικής χώρας αύριο, που προβλέπονται πολύ ευρύτεροι από τα συνήθη δεδομένα για τη χώρα. Γα το σκοπό αυτό διαμορφώνονται οι χώροι γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια, σε μια εμφανή προσπάθεια σύνδεσης της εθνικής εορτής της ΠΓΔΜ με το επικείμενο δημοψήφισμα και τη σημασία που αυτό έχει για την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων.

 

Πληροφορίες: Kathimerini.gr