Στόλτενμπεργκ σε Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε στο ΝΑΤΟ μόνο αν πείτε "Ναι" στη συμφωνία

Την “πόρτα” της εισόδου στο ΝΑΤΟ έδειξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στον Ζόραν Ζάεφ, θέτοντας ωστόσο ένα τελεσίγραφο: την επικύρωση της συμφωνίας της ονομασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα, στηρίζοντας την προσπάθεια της σκοπιανής κυβέρνησης να «περάσει» το επικείμενο δημοψήφισμα για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά την επίσκεψή του στην γείτονα χώρα, πριν την επίσκεψη – “αστραπή” στην Αθήνα.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τους Σκοπιανούς να αποφασίσουν αν θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας με την ψήφο τους, λέγοντάς τους πως «είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ».

«Εκτιμούμε τη σχέση με τη χώρα σας. Θα έχετε δημοψήφισμα σε λίγες εβδομάδες, αποφασίζοντας αν θα είστε μέλος της διεθνούς κοινότητας, και εξαρτάται από τους πολίτες να αποφασίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια άσκησης μονάδας ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων, παρουσία και της υπουργού Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

«Η χώρα σας έχει καλά εκπαιδευμένα στρατεύματα που είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε δύσκολες αποστολές. Μέλη του στρατού σας έλαβαν μέρος σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και σε άλλα μέρη, κάτι που δείχνει ότι έχετε ένα στρατό που συνεισφέρει στη διεθνή ασφάλεια» ανέφερε στη συνέχεια σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ.

Η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων από την πλευρά της, σημείωσε ότι έως στιγμής σε διαφορετικές αποστολές του ΝΑΤΟ έχουν συμμετάσχει 4.000 «μακεδόνες στρατιώτες».
«Αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του «Μακεδονικού» στρατού, είναι ο σιωπηλός διπλωμάτης στις προσπάθειες μας για ένταξη στη Συμμαχία» υπογράμμισε η Σεκερίνσκα.
Γενς Στόλτενμπεργκ -Ραντμίλα Σεκερίνσκα

O Στόλτενμπεργκ έφθασε χθες βράδυ στα Σκόπια, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία και ανάρτησε το βίντεο της υποδοχής του:

Χαρακτηριστικό είναι το tweet του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος έγραψε:

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι εφικτή. Είμαι ευγνώμων στον Γενς Στόλτενμπεργκ για τη δεύτερη επίσκεψή του στη “Μακεδονία” φέτος. Στις 30 Σεπτεμβρίου θα αδράξουμε αποφασιστικά την ευκαιρία να γίνουν το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ».

Νίκολα Ντιμιτρόφ – Γενς Στόλτενμπεργκ