Έφαγε, άκουσε Μπετόβεν και έκανε ευθανασία ο γηραιότερος Αυστραλός επιστήμονας Γκούντολ

Τέλος έβαλε στη ζωή του ο γηραιότερος επιστήμονας της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Γκούντολ, σε μια κλινική στην Ελβετία, ο οποίος είχε δίπλα την οικογένειά του.

Ο 104χρονος καθηγητής ταξίδεψε μέχρι την Ελβετία, όπου οι νόμοι του επιτρέπουν να τερματίσει την ζωή του νόμιμα, καθώς στην Αυστραλία απαγορεύεται.

Τι έκανε πριν φύγει από τη ζωή

Λίγο πριν φύγει από τη ζωή απόλαυσε το αγαπημένο του δείπνο: fish and chips και cheesecake. Και στα τελευταία λεπτά της ζωής του άκουσε την Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν, πεθαίνοντας λίγα λεπτά μετά το τέλος της μουσικής.

Πώς έφυγε

Ο καθηγητής έπρεπε να γυρίσει έναν τροχό που επέτρεπε σε μια θανατηφόρα δόση να περάσει μέσω ενός σωλήνα στο χέρι του. Ο καθηγητής το έκανε «αφότου απάντησε σε ερωτήσεις όπου έλεγε πως ήξερε ποιος ήταν, πού ήταν και τι ήταν έτοιμος να κάνει και απάντησε με σαφήνεια σε αυτά τα ερωτήματα» σύμφωνα με τους ανθρώπους που είχε δίπλα του.

«Στην πραγματικότητα, τα τελευταία του λόγια ήταν: ‘Αυτό παίρνει πραγματικά πολλή ώρα’».

Το δωμάτιο της κλινικής υποβοηθούμενης θανάτωσης στην Ελβετία

Ποιος ήταν ο Γκούντολ

Ο Γκούντολ, βοτανολόγος και οικολόγος, είχε κάνει εκστρατεία στην πατρίδα του την Αυστραλία, όπου το κράτος της Βικτόρια σκοπεύει να νομιμοποιήσει την υποβοηθούμενη θανάτωση για τους αρρώστους σε τελευταίο στάδιο, από το 2019.

«Αυτό που θα ήθελα» είχε πει ο Γκούντολ, «είναι να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες αυτό το παράδειγμα της Ελβετίας και να κάνουν αυτές τις εγκαταστάσεις διαθέσιμες σε όλους τους πελάτες αν πληρούν τις απαιτήσεις και χι μόνο ηλικίας, αλλά και πνευματικής ικανότητας».

Ο Γκούντολ αν και δεν ήταν άρρωστος, είχε χειροτερέψει δραματικά η όραση και η κινητικότητά του τα τελευταία χρόνια και είπε πως η ζωή του είχε σταματήσει να είναι ευχάριστη «πριν από 5 ή 10 χρόνια».